Çiçekler hakkında aradığın tüm bilgiler

Atatürk Çiçeği Bakımı, Sulama ve Çoğaltma

Atatürk Çiçeği olarak bilinen Euphorbia pulcherrima, yaygın olarak bilinen bir yılbaşı çiçeği türüdür. Bu bitki, parlak kırmızı, beyaz, pembe, turuncu ve diğer renklerde çiçek açar ve soğan şeklindeki çiçeklerle tanınır. Aşağıda Atatürk Çiçeği bakımı için bazı temel ipuçları verilmiştir:

Atatürk Çiçeği Nasıl Bakılır?

Atatürk Çiçeği bakımı kolay olan bir bitki olsa da, doğru bakım uygulamak ve bitkinin ihtiyaçlarını karşılamak için zaman ve özen gerektirir.

Atatürk Çiçeği Işık isteği

Atatürk Çiçeği, yüksek ışık seviyesine ihtiyaç duyar. Ancak doğrudan güneş ışığı, yaprakları yanabileceği için zararlı olabilir. Bu nedenle, güneş ışığı alan bir pencere önünde ancak filtrelenmiş ışık alacak şekilde konumlandırılmalıdır.

Atatürk Çiçeği Nasıl Sulanır

Atatürk Çiçeği, düzenli sulama gerektirir, ancak köklerin çürümesine neden olabilecek aşırı sulamadan kaçınılmalıdır. Toprağın üst katmanı hafifçe kuruduktan sonra sulama yapmak en iyisidir. Ayrıca, bitkiyi serin bir yerde tutmak, suyun daha yavaş buharlaşmasını sağlayacaktır.

Atatürk Çiçeği Sıcaklık isteği

Atatürk Çiçeği, sıcak ve nemli bir ortamda büyür. Bu nedenle, ideal sıcaklık aralığı 18-22 derece’dir. Ancak aşırı sıcaklıklardan, özellikle 30 derecenin üzerindeki sıcaklıklardan kaçınmak gerekir.

Atatürk Çiçeği Gübreleme

Bitki, çiçek açma döneminde düzenli olarak besin maddeleri almalıdır. Çiçeklenme döneminde her iki haftada bir sıvı gübre vermek, bitkinin sağlıklı gelişimini sağlayacaktır.

Atatürk Çiçeği Bakımında Toprak isteği

Atatürk Çiçeği, hafif ve iyi drene olan toprakta iyi büyür. İyi bir toprak karışımı için, eşit miktarda torf, turba ve perlit veya kum karıştırılabilir.

İlginizi Çekebilir;  Ok Başı Sarmaşığı Bakımı ve Özellikleri

Atatürk Çiçeği nasıl budanır

Atatürk Çiçeği, sıklıkla budama gerektirmez. Ancak, yaprakları sararmış veya ölmüşse, bunları çıkarmak bitkinin sağlığına yardımcı olabilir.

Atatürk Çiçeği bakımı
Atatürk Çiçeği bakımı

Atatürk çiçeği nasıl çoğaltılır ?

Atatürk çiçeği, yaygın olarak Poinsettia ( ponsetya ) olarak bilinen, özellikle yılbaşı sezonunda popüler olan bir bitkidir. Atatürk çiçeği çoğaltma yöntemleri;

  1. Tohumla Çoğaltma: Atatürk çiçeği, tohumla çoğaltılabilir ancak çimlenme süreci oldukça zahmetlidir. Tohumlar, ilkbaharda ekilir ve toprak nemli tutulur. Tohumlar, genellikle 2-3 hafta içinde çimlenir. Bitkiler daha sonra uygun bir büyüme boyuna ulaşana kadar düzenli olarak sulanmalıdır.
  2. Çelikle Çoğaltma: Atatürk çiçeği, çeliklerle çoğaltıldığında daha hızlı büyür ve daha sağlıklı bitkiler üretir. Bu yöntem, bitkinin dallarının uçlarından erken ilkbaharda alınan yaklaşık 10 cm uzunluğundaki çeliklerle yapılır. Çelikler, köklenmek için ıslatılmış toprağa dikilir. Daha iyi köklenme için, köklendirme ortamı nemli tutulmalı ve ışık seviyesi düşük tutulmalıdır. Torf perlit ve vermikulit karışımı köklendirme için idealdir. Köklendirme hormonu köklenme oranında önemli ölçüde artış sağlar. Yaklaşık 4-6 hafta sonra, köklenme tamamlanmış olacak ve bitkiler daha büyük bir saksıya aktarılabilir.
Atatürk çiçeği çoğaltma
Atatürk çiçeği çoğaltma

Atatürk çiçeği, özellikle kış aylarında çiçeklenir ve doğru bakım ile yıllarca sağlıklı bir şekilde büyüyebilir. Bitki, yeterli miktarda güneş ışığı, düzenli sulama ve uygun sıcaklık gibi standart bitki bakımı gereksinimlerine sahiptir. Bitkinin çoğaltılması, evde veya bahçede daha fazla bitki üretmek veya yeni bitkileri arkadaşlarınıza hediye etmek için harika bir yoldur. Atatürk çiçeği bakımı için vermiş olduğum tavsiyeler, yeni köklenen fideler içinde geçerlidir.

Atatürk çiçeği nasıl kızarır ?

Atatürk Çiçeği bakımı doğru yapıldığı zaman gelişimi ve görünümü olması gerektiği gibi olacaktır. Fakat yaprak kızarıklığı her zaman bakım ile alakalı olmayabilir. Sizde Atatürk çiçeğimin yaprakları kızarmıyor diyorsanız bu ipuçlarını uygulayın;

İlginizi Çekebilir;  Chrysanthemum morifolium ( Kasımpatı Çiçeği ) Bakımı

Karanlık Uygulaması

Atatürk çiçeği kısa gün bitkisidir. Yani günlerin kısaldığı dönemde çiçek açar ve yaprakları kızarır. Atatürk çiçeğinin yaprakları kızarması için sonbaharın geldiğini, uzun yaz günlerinin bittiğini hissetmesi gerekir. Bulunduğu ortamda geceleri ışık yakılmamalıdır. Hatta günde 12-14 saat karanlık uygulanmalıdır. İlk defa Atatürk çiçeği sahibi olanlar “ya zaten yaprakları kırmızı değil mi ?” diye sorabilir. Bitkinin gösterişli yönü kırmızı yaprakları olduğu için satışı böyle yapılır. Fakat Atatürk çiçeği yarı yaprak döken bir çalı türü olduğu için her yıl bu kırmızı yapraklarını döker. Yeni çıkan yapraklar yeşil renklidir. Atatürk çiçeği bakımında önemli unsurlardan biri de karanlık uygulamasıdır.

Aydınlık ve Güneş Işığı

Atatürk çiçeği kızarması için karanlık gerekir demiştik. Fakat karanlık tek başına yeterli olmuyor. 12-14 saat karanlıkta kaldıktan sonra olabildiğince aydınlık  istiyor. Hatta sabah erken saatlerde veya gün batımına yakın direk güneş ışığı alması süreci hızlandıracaktır. 30 derecenin üzerindeki sıcaklıklar sonucu olumsuz etkileyebilir.

Gübreleme

Bitkilerde renk tat koku gibi özelliklerin yeterince oluşabilmesi, topraktaki potasyum miktarıyla doğru orantılıdır. Atatürk çiçeğinin kızarması için doğrudan potasyuma ihtiyacı yoktur. Fakat yapraklar eşit oranda kızarmıyor ise toprağınızda yeterince potasyum yok demektir. Bu yüzden karartma ile birlikte potasyum yönünden zengin bir gübre verilirse daha yoğun kırmızı yapraklar elde edebiliriz.

Atatürk çiçeği bakımı
Atatürk çiçeği bakımı

Atatürk Çiçeği Çeşitleri

Euphorbia Pulcherrima, genellikle “Poinsettia” olarak bilinen, Euphorbia ailesinin bir üyesidir ve dünya genelinde yaygın olarak yetiştirilen bir bitki türüdür. Farklı türleri, çiçeklerinin renkleri, boyutları ve şekilleri açısından farklılık gösterir. İşte Euphorbia Pulcherrima’nın bazı türleri:

  1. Klasik Kırmızı: Klasik kırmızı, en yaygın Atatürk çiçeği türüdür ve genellikle “Noel Yıldızı” olarak adlandırılır. Koyu yeşil yaprakları ve parlak kırmızı, gösterişli çiçekleri vardır.
  2. Beyaz: Beyaz Atatürk çiçeği, beyaz veya krem renkli çiçekleri ile ayırt edilir ve daha az yaygın bir türdür. Beyaz çiçekleri, kırmızı veya yeşil yapraklarla eşleştirildiğinde güzel bir zıtlık yaratır.
  3. Pembeli: Pembe Atatürk çiçeği, pembe veya fuşya tonlarında çiçekleri ile bilinir. Çiçekleri genellikle daha küçük ve yoğun olarak bulunur.
  4. Çift Renkli: Çift renkli Atatürk çiçeği, kırmızı veya pembe çiçeklerinin beyazla karıştırıldığı veya krem rengi bir arka plan üzerinde sarı, pembemsi veya mor lekelerle eşleştirildiği birçok renk ve varyasyonda mevcuttur.
  5. Jingle Bells: Jingle Bells, yeşil çizgili beyaz yaprakları ve kırmızı çiçekleri ile ayırt edilir. Bu tür, daha egzotik bir görünüm sağlar.
  6. Ice Punch: Ice Punch, beyaz çizgili yeşil yaprakları ve kırmızımsı-pembe çiçekleri ile tanınır. Bu tür, soğuk bir görünüm sağlar.
İlginizi Çekebilir;  Areka Palmiyesi Bakımı ve Çoğaltma

Atatürk çiçeği türleri, farklı renk ve şekilleri ile evlerde ve bahçelerde popüler bir bitki haline gelmiştir. Bu bitkinin farklı türleri, bahar aylarında yetiştiriciler tarafından üretilir ve yılın farklı zamanlarında mevcuttur. Atatürk çiçeği bakımı için renkler arasında bir farklılık yoktur, hepsi aynı koşulları sever.

Not: Atatürk çiçeği türleri renk varyasyonları olarak ayrılmıştır. Aslında tamamı Euphorbia pulcherrima türüdür. Atatürk çiçeği anlamı bakımından ismi bizim ülkemize hastır. Diğer ülkelerde Poinsettia olarak bilinir. Poinsettia türleri olarak ayırt edersek “Euphorbia heterophylla var. cyathophora”, “Euphorbia pulcherrima” ve “Euphorbia tithymaloides”  şeklinde belirmemiz gerekir.

 

Yoruma kapalı.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş