Siklamen Çiçeği Bakımı
Siklamen çiçeği bakımı, özellikleri ve siklamen bitkisine dair bir çok husus merak konusudur. İç mekan, ev ve balkon dekorasyonunun vazgeçilmezi, nebat severlerin yoğun rağbet gösterdiği siklamenleri yakından tanımak; sağlıklı, göz alıcı ve canlı siklamen çiçeklerine haiz olmanın mühim bir koşuludur. Kılavuz durumunda hazırlanan içeriğimiz vasıtası ile siklamen bitkisinin özellikleri, bakımı, ekim ve çoğaltma prosesleri ve zararlı tesirleri ile ilgili bilgili olabilirsiniz.
Siklamen (Cyclamen Persicum), yaprakları üstünde uzanan uzun dallarda tatlı bir kokulu ufak çiçeklere haiz çiçekli bir bitkidir. Çok senelik ve yumrulu bir nebat olan Siklamen, yaz mevsimi aylarında dinlenen ve her güz döneminde hızla tekrardan büyüyen; pembe, mor, beyaz ve kırmızı tonlarına haiz çiçekleri ile en tanınmış ev bitkileri içinde yer alır. Çok fazla bakım gerektirmeyen bitkiden sıhhatli çiçekler elde edebilmek için sizlerle paylaştığımız yönergeleri takip etmeniz, çiçeğin doğru bakımı adına en doğru yaklaşım olacaktır.
Siklamen Çiçeği Özellikleri
Canlı yeşil yaprakları, değişik ve ilgi cazibeli renk tonları ile iç mekan, balkon ve bahçe tasarımlarının vazgeçilmezi olan Siklamen çiçeği; kendine has yaprak yapısı ve olabildiğince göz alıcı çiçekleri ile aşk çiçeği şeklinde de adlandırılır. Bir öteki ismi “tavşankulağı çiçeği” olan Siklamen; pembe, beyaz, kırmızı ve mor gibi hareketli ve canlı renklere sahiptir. Çiçek severlerin çiçek envanterinde mühim bir yere haiz olan Siklamen bitkisi ve çiçeğinin genel özelliklerini bilmekte fayda var.
Yaygın isim | Siklamen, tavşankulağı çiçeği, aşk çiçeği |
Botanik isim | Cyclamen Persicum |
Bitki türü | Cyclamen – çok yıllık |
Aile | Primulaceae |
Boyutlar | 15 – 23 cm uzunluğunda ve genişliğindedir |
Işık | Kısmi ışık |
Toprak tipi ve pH | İyi drene edilmiş nemli toprak – asidik hususiyet yayınlayan toprak pH’ı |
Çiçeklenme zamanı | Sonbahar ve kış |
Çiçek Rengi | Pembe, beyaz, mor, kırmızı |
Coğrafya | Akdeniz |
Toksisite | İnsanlar ve evcil hayvanlar için zehirleyici etkisinde bırakır gösterebilir |
Siklamen Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Siklamen çiçeğinin aleni havada yetiştirilmesi tercih edildiğinde iyi drene edilmiş toprağa ihtiyaç duyulur. Bitkinin direkt olarak güneş ışığı alan bir alan yerine bilvasıta fer gören bir alana ekilmesi, en bereketli sonuçlar almak adına idealdir. Genellikle ev bitkisi olarak yetiştirilen ve iç mekanların güzel duyu – kozmetik yönden mükemmel bir manzara kazanmasına haiz olan Siklamenleri; ışık, sulama, toprak, gübreleme, ısı ve rutubet olmak suretiyle tek tek incelemek, siklamen çiçeğinin optimum koşullarda bakımı adına en doğru yaklaşımdır.
Işık
Siklamenin etken büyüme döneminde ve kış aylarında bilvasıta fer görmesine dikkat edin. Yaz aylarında, yani bitkinin dinlenme döneminde ise iyi hava değişimine sahip, karanlık ve serin bir bölgede tutmak en en uygun tercih olacaktır.
Sulama
Siklamen çiçeğinin yaprakları gelişmeye başladığında, nebat etken büyüme ve büyüme dönemine girmiş demektir. Bitkinin büyüme sürecinde, toprak yüzeyinden aşağı yukarı 3 cm derine kadar sulanması gerekir. Siklameni sularken bitkinin yapraklarına ve nebat gövdesinin kökle birleştiği kısma su gelmesinden kaçının. Zira, nebat yapraklarının ile gövdenin kökle birleştiği bölümün sulanması durumunda bitkinizin çürümesine niçin olabilirsiniz.
Siklamen, dinlenme yani uyku döneminde yapraklarının genelde çoğunu ve bazı zamanlar tamamını kaybeder. Siklamen dinlenme sürecindeyken yalnızca toprağın tamamiyle kurumasını engellemek için seyrek sulama yapılmalıdır.
Toprak
Siklamen bitkisinin sıhhatli bir gelişim süreci geçirerek bereketli çiçekler verebilmesi için ihtiyaç duyacağı toprağın muayyen özellikleri vardır. Toprak; organik yönden zengin, iyi drene edilmiş ve hafif asidik pH düzeyinde olmalıdır.
Gübreleme
Siklamen, uyku döneminde gübrelemeye ihtiyaç duymaz. Büyüme ve büyüme sürecinde ise yaprakların tam gelişim kaydettiği dönemde gübrelenmesi yeterlidir. Yaprakların tam gelişim kaydettiği dönemde birkaç haftada bir seyreltilmiş, yani azot payı düşürülmüş gübreleme uygulamanız, optimum sonuçlar almanız adına doğru bir yaklaşım olacaktır.
Sıcaklık ve Nem
Siklamen, tabiatı gereği aşırı sıcaklık, rüzgar ya da kuru hava sevmeyen bitkilerdendir. Gündüzleri 16 – 21, geceleri ise 4 – 10 derece, siklamenlerin en sevilmiş olduğu ısı değerleridir. Bilhassa kış aylarında yüksen nem, olabildiğince hoş sonuçlar verecektir. Kış aylarında düşük neme haiz bir bölgede yaşıyorsanız, rutubet düzeyini artırmak için muhtelif yöntemler deneyebilirsiniz.
Siklamen Çiçeği Çoğaltma – Ekim
Siklamen çiçeğinin ekim ve çoğaltılması süreci öncesinde budama işlemine dair kısa bir izahat yapmak, mevzu bütünlüğünün sağlanması açısından doğru olacaktır. Budama prosedürü yapılırken sararmış ve ölü yaprakların titiz bir halde çıkarılması gerekir. Solan çiçeklerin başlarının koparılması ise çiçeklenme süresini uzatacağı için dikkatli olunmalıdır. Siklamen çiçeğini kök çelikleri ve tohumla çoğaltma olmak suretiyle iki değişik yöntemle çoğaltabilirsiniz.
Kök Çelikleri İle Çoğaltmak
Kök çelikleri ile siklamen çiçeği artırmak olabildiğince zor bir işlemdir; zira, çelikler basit bir biçimde köklenmez ve bu yöntemle köklense dahi bereketli tohumlar üretmeyen melezler elde edilme ihtimali yüksektir. Siklamenleri çoğaltmada tercih edilebilecek en bereketli yol; soğan aynısı yumrulu kökleri kesmek/bölmektir. Bu teknik için takip etmeniz ihtiyaç duyulan adımlar şunlardır:
- Bitki uyku dönemindeyken (yaz aylarında) saksısından çıkarın ve saplarını ayırın.
- Sağan aynısı yumruda çıkıntılar mevcutsa, bu çıkınları dikkatli bir halde ana kökten ayırın.
- Ayırdığınız parçalara iyi bir halde drene edilmiş bir toprağa dikin.
- Toprağı nemlendirin ve sonrasında kuru ve gölgeli bir alana koyun.
- Sonbaharda daha gün ışığı bir alana taşıyın.
Bu şekilde elde ettiğiniz siklameni sıhhatli bir halde büyütebilmek için haftalık periyotlarda sulayın.
Tohumla Çoğaltma
Pek çok siklamen bitkisi, canlı tohum üretmeyen melezlerdir. Ancak, gene de tohumla artırmak dilerseniz takip etmeniz ihtiyaç duyulan adımlar şunlardır:
- Çiçekler solduktan sonrasında tohum kabuklarına bakın.
- Tohum kabuklarını kırarak tohumları elde edin.
- Tohumları, saksı toprağı ile doldurduğunuz ufak bir kaba ekin.
- Kabı hafif nemlendirin ve tohumlar filizlenene kadar karanlık ve serin bir ortamda bir – iki ay kadar bekletin.
- Filizlendikten sonrasında kısmen fer alan bir yere taşıyın ve olgunlaşana kadar hafif nemli tutun.
Siklamen Çiçeği ile İlgili Sık Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri
Siklamen çiçeği, bakımı ve kullanması sırasında büyük zorluklar ve problemler yaşatan bir çiçek olmasa da bazı zamanlar muhtelif sorunlarla baş gösterebilmekte. Karşılaşılan problemleri erken belirleme etmek ve problemlerin çözümü adına vakit kaybetmeden aksiyon almak, sıhhatli ve hoş siklamenler yetiştirmenin ön koşuludur.
- Mantar (Botrytis) Sorunu: Siklamenlerde karşılaşılan başlıca sorun, bulanık gri renge haiz Botrytis ismi verilen mantarlardır. Botrytis mantarı, olabildiğince değişik nedenlerden kaynaklı oluşabilir; ancak, genellikle aşırı kaygan topraktan kaynaklanır. Botrtyis mantarı, nebat yapraklarında kahverengi lekelere niçin olur. Zaman vakit da yaprakları sarı renge çevirebilir. Hava sirkülasyonunu artırmak ve hava değişiminin sürekliliğini sağlamak, Botrytis mantar problemininin çözümünde olabildiğince etkili bir yöntemdir. Fakat mantardan yaprakların tamamı etkilenmişse ve her biri fena durumdaysa, bitkinizi kurtarmak olabildiğince güçtür.
Botrytis mantarı haricinde – seyrek rastlanan ve nedeni meçhul problemler kural dışı olmak suretiyle – yaygın karşılaşılan rastgele bir problem yoktur.
Siklamen Çiçeği Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları
Sıklamen çiçeği hangi ortamı sever? Siklamen çiçeği nerede durmalı?
Kış aylarında hafif güneş gören alanlar, siklamen çiçeği için optimum ortamdır. Yaz aylarında karanlık bir ortamda bulunması ihtiyaç duyulan siklamenler; iyi drene edilmiş, organik açıdan varlıklı ve hafif asidik pH seviyesine haiz topraklarda yetiştirilmelidir. Ortam koşullarına karşı titiz bir nebat olan siklamen, yanlış ortamda büyütülmüş olduğu takdirde sararma ve vakit içinde çürüme yaşar.
Siklamen çiçeği iyi mi canlandırılır?
Yüksek sıcaklar ve dondurucu soğuklar, siklamen bitkisi için son aşama zararlı hava koşullarıdır. Hava değişimine karşı da olabildiğince titiz olan siklamenler, çok sıcak ve soğuklarda sararmaya ve vakit içinde çürümeye başlar. Siklamenin sararmasına ve çürümesine yol açan öteki faktörler; çiçeğin aşırı sulanması ve deliksiz saksıya konmasıdır. Bitkinizin bütün yapraklarında çürüme varsa, siklamen çiçeğini tekrardan canlandırmanız son aşama güçtür. Ancak kısmi bir sararma laf konusuysa, içeriğimizde paylaştığımız bakım yönergesine dikkat ederek kısa zamanda canlanmasını sağlayabilirsiniz.
Siklamen çiçeği güneşi sever mi?
Siklamen çiçeği direkt olarak güneş ışığına maruz bırakılmamalı, bilhassa kış aylarında bilvasıta fer almasına itina gösterilmelidir. Yaz aylarında ise nebat dinlenme/uyku dönemine gireceği için bu süreçte karanlık bir ortamda tutmak doğru olacaktır. Yaz aylarında karanlık ortamda tutulması, güz ve kış sürecinde daha sıhhatli sonuçlar elde edilmesi adına mühimdir.
Yoruma kapalı.