Çiçekler hakkında aradığın tüm bilgiler

Yılbaşı Çiçeği Nasıl Çoğaltılır

Yılbaşı Çiçeği

Yılbaşı Çiçeği, Brezilya’nın güneydoğu kıyı bölgelerinde kendiliğinden yetişen tropikal bir kaktüs çeşididir. Özellikle Rio de Janeiro ve São Paulo şehirleriyle sınırlı bir bölgede yetişirler. Bu makale de Yılbaşı Çiçeği Nasıl Çoğaltılır anlatmaya çalışacağız.

Yılbaşı Çiçeği, genelde Noel Kaktüsü veya Yerli Yaprak Kaktüsü olarak da bilinir. Bitkinin sap kısmı, üçgen şekilli ve yassı yapraklarla kaplıdır. Yaprakların kenar kısımları dişli veya tırtıklı olabilir. Yılbaşı Çiçeği, yılın belli zamanında gösterişli, parlak ve renkli çiçekler üretir. Çiçeklerin renkleri, beyaz, kırmızı, pembe, turuncu, sarı ve lavanta tonlarında değişebilir.

Yılbaşı Çiçeği ( Latincesi Schlumbergera truncata ) genelde sonbahar ve kış aylarında çiçek açar, bu nedenle Noel Kaktüsü olarak da adlandırılır. Bazı çeşitleri ilkbaharda da çiçek açabilir. Schlumbergera, gölge veya yarı gölgeli yerleri tercih eder ve orta derecede sulama gerektirir. Ayrıca, bitki bakımı kolay olduğundan, evde veya ofiste yetiştirilmek için popüler bir bitkidir.

Yılbaşı Çiçeği Nasıl Çoğaltılır
Yılbaşı Çiçeği Nasıl Çoğaltılır

Yılbaşı Çiçeği Bakımı

Yılbaşı Çiçeği bakımı kolay olan bir bitkidir ve evde veya ofiste yetiştirilmek için idealdir. Bitkinin gösterişli çiçekleri, çeşitli renklerde mevcuttur ve çiçeklenme dönemi genellikle sonbahar ve kış aylarında başlar. Bu bitki, doğru bakım uygulamaları ile yıllarca sağlıklı bir şekilde büyüyebilir.

Yılbaşı Çiçeği bakımı oldukça kolay olan bir bitkidir. İşte Yılbaşı Çiçeği bakımı için bazı temel bakım ipuçları:

Işık

Yılbaşı Çiçeği, yüksek ışık seviyesine ihtiyaç duyar, ancak doğrudan güneş ışığından kaçınılmalıdır. Bitki, özellikle kış aylarında az ışıkta bile büyüyebilir.

Sulama

Yılbaşı Çiçeği, sulama konusunda hassastır. Toprak nemli tutulmalı, ancak su birikintisi oluşmaması için aşırı sulamadan kaçınılmalıdır. Toprak nemli ama sürekli ıslak olmamalıdır. Suyu iyi drenaj sağlayan bir saksıda yetiştirin ve her sulama arasında toprak üst katmanı hafifçe kuruduktan sonra sulayın. Özellikle Ekim ayında sulama yapılmamalıdır. Çünkü çiçeklenmeye teşvik etmek için susuz bırakmanız gerekir. Kurşun kalem ile nem kontrolü yapılır ve nemli ise sulama yapılmaz.

İlginizi Çekebilir;  Echeveria elegans bakımı ve özellikleri
Yılbaşı Çiçeği Nasıl Çoğaltılır
Yılbaşı Çiçeği Nasıl Çoğaltılır

Sıcaklık

Yılbaşı Çiçeği, ılıman sıcaklıkta iyi büyür ve optimum sıcaklık aralığı 15-25 derece arasındadır. Kışın bitkiyi serin bir yerde tutmak, çiçeklenme sürecine yardımcı olabilir. 10 derecenin altında çiçek açmayacaktır. Ani sıcaklık değişimlerinden hoşlanmaz.

Gübreleme

Yılbaşı Çiçeği, düzenli olarak besin maddeleri almalıdır. Bitki, çiçeklenme döneminde özellikle daha fazla besin maddesine ihtiyaç duyar. Bitkiyi her iki haftada bir sıvı gübre ile besleyin. Kış aylarında gübreleme kesilmeli yada çok az verilmelidir. Gübre için sukulent gübreleri tercih edebilirsiniz. Azot içeriği düşük olan gübreleri kullanmak önemlidir. 1 litre suya 1,5 gramdan fazla gübre verilmemelidir.

Toprak

Yılbaşı Çiçeği, hafif, organik madde açısından zengin ve iyi drenaj sağlayan toprakta iyi büyür. İyi bir toprak karışımı için, eşit miktarda torf, turba ve perlit veya kum karıştırılabilir. Yada %50 torf kum, %50 perlit kum ve %50 cocpeat kum karışımı kullanabilirsiniz.

Yılbaşı Çiçeği Nasıl Çoğaltılır
Yılbaşı Çiçeği Nasıl Çoğaltılır

Nem

Yılbaşı Çiçeği yüksek nemden hoşlanır. Bitkinin bulunduğu ortam en az %60 nemli olması gerekir. Ortam nemi yeterli değilse arasıra su spreylenmelidir.

Budama

Yılbaşı Çiçeği, sıklıkla budama gerektirmez. Ancak, yaprakları sararmış veya ölmüşse, bunları çıkarmak bitkinin sağlığına yardımcı olabilir. Yapılan budama bitkinin kardeşlenmesini sağlayacaktır. Bu sayede daha dolgun bir bitkiniz olacaktır.

Çiçeklenme

Yılbaşı Çiçeği, çiçeklenme döneminde gösterişli ve renkli çiçekler üretir. Bitki, karanlıkta en az 12 saat tutularak, çiçek açma süreci uyaran kısa gün bitkisidir. Bitkinin çiçeklenme dönemi genellikle sonbahar ve kış aylarında başlar.

Yılbaşı Çiçeği Nasıl Çoğaltılır

Yılbaşı Çiçeği çelikle üretilir. Yılbaşı Çiçeği sukulent özellikli bitki olduğu için bir gövde yapısı yerine sadece yapraklardan oluşur. İşte bu yapraklar segmentler halinde birbirine bağlıdır. Çelik alırken en az iki segmentten oluşan yaprakları seçmek başarıyı arttırır. Yılbaşı çiçeği köklendirme hormonu kullanılarak 4-6 hafta içerisinde kök gelişimi sağlanabilir. Yılbaşı çiçeği nasıl çoğaltılır adım adım anlatmak gerekirse;

İlginizi Çekebilir;  Kalp Kalbe Karşı Çiçeği

1- Zamanlama; Yılbaşı Çiçeği köklendirme için en uygun zaman Nisan ayıdır. Aktif büyüme döneminin başında alınan çeliklerin köklenme oranı diğer zamanlara göre daha yüksektir.

2- Köklendirme ortamı; Yılbaşı Çiçeği köklendirme ortamı %50 torf + %50 perlit karışımından hazırlanmalıdır. Ayrıca sadece yosun içinde de köklendirme yapılabilir. Küçük bir tüyo vereyim, çelikleri 2 saat serin bir ortamda bekletin ve ilk segmentin yarısına kadar köklendirme ortamına gömülü olduğundan emin olun.

3- Uygun çelik alımı; ticari işletmelerin hemen hemen hepsi çelik ile üretim yapar. Çelik alırken en az iki yaprak segmenti olacak şekilde kesim yapılır. Alınacak çelik seçilirken yaprak ucu Y harfine benzeyen yapraklar tercih edilmelidir.

4- Isı ve nem dengesi; dikimi yapılan çelikler fıs fıs ile sulanmalıdır. Fakat toprak ne kuru ne de ıslak olmayacak şekilde nemli tutulmalıdır. Sıcaklık 18-24 derece aralığında sabit tutulmadır. Nem dengesi sağlanamıyor ise üzerini şeffaf bir naylonla örtmekte fayda var.

5- Dikim; 4-6 hafta aralığında köklenen çelikler mümkün olduğunca küçük saksılara dikilmelidir. Saksı altında yeni kökler görülmeye başlayınca bir boy büyük saksıya alınabilir.

Yılbaşı Çiçeği suda köklendirme de mümkündür fakat başarı oranı düşer köklendirme süresi uzar. Yosun içerinde Yılbaşı Çiçeği köklendirme daha kolay olmasına rağmen fungal hastalık bulaşma riski yüksek olduğu için profosyonel üreticiler tarafından tercih edilmez. Köklendirme ortamı farklı oranlarda kullanılabilir ya da cocopeat, vermikulit gibi materyaller de kullanılabilir.

Yılbaşı Çiçeği ne zaman açar ?

Yılbaşı Çiçeği Eylül ayından itibaren tomurcuk yapmaya başlar. Ekim ayı ortalarından ocak ayına kadar çiçekli olabilir. Isı ve ışık dengesi ayarlanabilen seralarda bu zamanlama ayarlanabilir. Ticari işletmeler genellikle yılbaşında çiçekli olacak şekilde yetiştirmeyi tercih eder. Gübreleme ile çiçek açtırmak mümkün olmasa da çiçek açmaya teşvik edilebilir. Ayrıca verilecek gübrelerin fosfor ve potasyum oranı yüksek olması gerekir. Yılbaşı Çiçeği coşturan için özel bir karışım maalesef yoktur. Genellikle azot oranı düşük sukulent ve kaktüs gübreleri kullanılır.

İlginizi Çekebilir;  Buz Çiçeği Bakımı ve Genel Özellikleri

Yılbaşı Çiçeği neden çiçek açmaz ?

  • Yılbaşı çiçeğiniz çok fazla ışık alıyorsa çiçek açmaz. Yakşalık 14 saat karanlık ortamda tutulması gerekir.
  • Yılbaşı Çiçeği çok sıcaktan hoşlanmaz. Çok uzun süre 18 derecenin üstünde sıcaklığa maruz kalmaması gerekir. Ayrıca 10 dercenin altında da çiçek açmaz.
  • Yılbaşı Çiçeği çok sulanırsa çiçek açmaz. Özellikle Eylül ayından itibaren sulama kesilir ve tomurcuklanma teşvik edilir. Ekim ayından itibaren azar azar su artırılır.
  • Yılbaşı Çiçeği Ekim – Mart ayları arasında çiçekli olur. Diğer aylarda çiçek açması beklenmez. Ülkemiz iklim koşulları göz önünde tutularak sıcaklığın 18 derecenin altında olduğu aylar çiçeklenme için uygundur. Uygun ortam sağlanırda çiçek açabilir fakat çiçekler gösterişli olmayacaktır.
  • Sulama, ışık ve sıcaklık bir bütün olarak düşünülmelidir. Çok ışık varken ortamın 18 derece olması ve az sulama yeterli olmaz. Yada karanlık uygulması yapılsa bile çok sulama yapılırsa yine çiçek açmaz.

Yılbaşı Çiçeği Çeşitleri

  • Schlumbergera gaertneri; Kırmızı yılbaşı çiçeği, sadece kırmızı çiçek açar. Çiçek çapı büyük ama yalın kat açar. Yaprakları yumuşak ve yaprak kenarları kahverengi kıl benzeri yapılıdır.
  • Schlumbergera rosea; en fazla 15 cm büyüyen bodur bir türdür. Ticari değeri önemini yitirmiş bir türdür.
  • Schlumbergera russelliana; pembe yılbaşı çiçeği, genel olarak pembe tonlarında yarı katmerli “çiçek içinde çiçek” görünümlü açar.
  • Schlumbergera truncata; sarı – mor arası tonlarda eğik yapılı çiçekler açar. Yaprak uçları diş benzeri dikensi yapıdadır. Yaprak kenarlarında pembelikler görülebilir.
  • Schlumbergera x buckleyi; diğer türlere göre daha uzun yaprakları vardır. Yanlara sarkan dökümlü yaprakların uç kısımlarında yalın kat çiçekler açar.

Yanlış Bildiklerimiz

Yılbaşı çiçeği adını ingilizce Christmas Cactus’ten almıştır. Latincesi Schlumbergera dır. Fakat birbirine karıştırılan aynı isimli iki farklı çiçek vardır. Yılbaşı çiçeği kokina değildir. Kokina buketlerde kullanılan kırmızı meyveli bir bitkidir. Kokina saksı bitkisi değil kesme çiçek türüdür. Kokina nın latincesi Ruscus aculeatus tur. Yanlış bilinen yılbaşı çiçeğinin adı kokinadır. İngilizce adı ise Butcher’s broom yani kasap süpürgesidir.

 

Yoruma kapalı.