Çiçekler hakkında aradığın tüm bilgiler

Mum Çiçeği Bakımı

Bu içeriğimizde mum çiçeğinin özelliklerinden, ekiminden ve mum çiçeği bakımı ile ilgili en çok merak edilen; sulama, ışık, toprak, ısı ve nem, gübreleme, budama gibi bakım önerilerine yer vereceğiz.

Kalın yapraklı sarmaşıklar ve mükemmel gözüken çiçekler yetiştiren mum çiçeği, evinize uzun asmalarla dolu bir orman edası kazandırmanız için size fırsat veriyor. Aynı zamanda derhal her iç mekana ekstra canlılık ve renk katıyor.

Mum çiçeğinin bakımı olabildiğince kolaydır. Çünkü çoğu tropik türün aksine, düşük fer ve aralıklı sulamayı sükûnetle tolere eder. Ayrıca bereketli büyüme devri sonunda gün yüzüne çıkaracağı meyveler, mumsu star – çiçek kümeleri üreterek görkemli bir resim şölen sunar.

Mum Çiçeği Özellikleri

Mum çiçeği, salon bitkisi yetiştiriciliğine yeni başlayanlar için mükemmel bir seçimdir. Mum çiçeği bakımı çok kolaydır, azca su gerektirir ve çevresine iyi ahenk sağlar. Mum çiçeği bitkisi Doğu Asya ve Avustralya’ya özgüdür. Bu tropikal çiçek mumsu derin yeşil yapraklara ve olağanüstü kokan titiz çiçeklere sahiptir.

Bitki Türü: Ev bitkisi
Doğal Yaşam Alanı: Asya, Avustralya
Aile: Apocynaceae
Maruziyet: Parlak, bilvasıta ışık
Yükseklik: 1,5 metre
Zararlılar ve Hastalıklar: Yaprak bitkileri, örümcek akarları, kök çürümesi
Bakım: Düşük
Toprak: İyi drene edilmiş, hususi karışım toprak
pH: 6,1 – 6,5 pH

Tıpkı tropik bölgelerdeki iklimler gibi, bu bitkiler de bolca güneş ve yüksek nemden hoşlanır. Fakat iç mekanda yetiştirilen bitkilerde en çok gelişimden ziyade güzel duyu ve ortama ahenk arandığından, bilvasıta ve parlak fer mum çiçeği gelişimi için kafi olacaktır.

Mum çiçeğinin botanik ismi Hoya Carnosadır. Fakat çoğu kaynakta balmumu bitkisi, balmumu çiçeği ya da porselen çiçeği gibi değişik isimlerle anılmaktadır. Yaygın kullanılan bu isimlerdeki “mum” tabiri, parlak ve kalın yapraklara ya da mumsu parlaklığa haiz pembe ve beyaz çiçeklere atıfta bulunmaktadır.

Bu çiçekler genelde ev bitkileri olarak yetiştirilir, ama doğru iklimlerde aleni havada ağaçlara bağlı epifitler şeklinde de büyüyebilir.

İlginizi Çekebilir;  Fittonia Bakımı
mum çiçeği bakımı
mum çiçeği bakımı

Mum Çiçeği Yetiştirme

Mum çiçeği türlerinin çoğu epifittir. Toprakta büyümek yerine, kendilerini ağaçlara bağlarlar. Ağaçtan gıda almadıkları için parazit değildirler. Sadece yüksekliklerinden istifade etmek için ağaçlara tutunurlar ve ağaçları bir yardımcı olarak kullanırlar.

Fakat bütün türler epifit değildir. Bazıları karasal, bazıları da nemli iklimlerde kayaların içinde yetişen türlerdir. Doğal ortamında köklerinin değdiği alan süresince mum çiçekleri büyüme gösterir.

Epifit bir tür olan mum çiçeğini ekmek için tercih edebileceğiniz birkaç değişik teknik bulunuyor. Her tür saksıda yetişebilen bu çiçek için en en makul saksı türü delikli ya da gözenekli saksılardır. Pişmiş toprak ve kumaş saksı ikilisi, suyun topraktan en makul şekilde çekilebilmesini sağlayarak kök çürümesinin oluşmasına mani olur.

Tekrar dikim yaparken ya da saksı değiştirirken, mevcut saksınızdan daha büyük saksılar tercih etmeyin. Bu bitkiler, alıştıkları koşullara uyduğu için makul bir saksıya yerleştirilmekten çekinmezler. Hafif bir kök yapısı ile toprağa bağlı olan mum çiçeğinin, yeni kök büyümesi için enerji harcamaması nedeniyle çiçek açma ihtimali daha yüksektir.

Dikim yaparken, orkide karışımını perlit ve hindistancevizi ile birleştirerek kendi iyi drene olan karışımınızı oluşturabilirsiniz. Bu karışım, köklerde gayet fazla rutubet tutmadan bitkinin toprağa tutunmasına yardımcı olur.

Mum Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Mum çiçeği bitkisi genel hatlarıyla parlak ve bilvasıta ışığı sever. Güneye bakan bir pencereniz varsa, çiçeklerinizi buna bayılır, ama direkt olarak güneş ışığı almadıkları sürece doğuya ve kuzeye bakan pencerelerin kenarlarına da konumlandırabilirsiniz. Mutlu ve sıhhatli bir mum çiçeğine haiz olmak için göz önünde bulundurmanız gereksinim duyulan öteki hususlar ise şu şekildedir:

Sulama

Toprağın en üst 6-7 cm’lik bölümü kuru olduğunda sulanmalıdır. Genel olarak sulama periyodu haftada bir şeklindedir.

Mum çiçeği bitkilerini sularken mevsimlerin farkında olun. İlkbahar ve yazları haftada bir sulama kafi olurken, daha azca büyüme mevsimi olan kış aylarında ise 2 haftada bir sulama yapabilirsiniz. Aşırı sulanma kök çürümesine niçin olabileceğinden kaygan saksı toprağından kaçınılmalıdır. İlkbaharda, tropik bölgelerdeki kurak mevsimi simüle etmek ve çiçek üretimini çoğaltmak amacıyla 4-5 hafta sulamayı kesebilirsiniz. Buna su stresi ismi verilir ve mum çiçeği yetiştiriciliğinin temel yapı taşlarından birisidir. Pek çok kaynak, tabii hayatı taklit ettiğinden bu tekniğin etkili bulunduğunu göstermektedir.

Işık

Birçok mum çiçeği türü, öteki ev bitkileri gibi yapraklarında yanma olabileceğinden, bodur büyüyebileceğinden ve yapraklarını dökebileceğinden, direkt olarak üstüne fer gelsin istemez. Doğal hayat alanlarında ağaç gölgeliklerinde yetişen bu bitki, yerde yetişen epifit türlere göre daha çok fer alsa da üstüne düşen fer direkt olarak ve yoğun değildir.

İlginizi Çekebilir;  Hostes Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır

Bitkinize parlak ve bilvasıta fer sağlamak için, güneş ışığı alan pencerelerin derhal yanında, direkt olarak fer almayan bölgelerde konumlandırma yapabilirsiniz. Dolaylı ışık, çiçeğin yakınındaki rastgele bir nesne tarafınca engellenmez. Perde gibi öteki bir nesne tarafınca filtrelenen fer da bilvasıta fer olarak değerlendirilebilir.

Toprak

Epifit bir tür olan mum çiçeğini en makul şekilde yetiştirmek için hususi bir toprak karışımına gereksinim vardır. Toprağın yoğunluğu düşük olmalı ve köklere oksijen temin etmek için toprak parçacıkları içinde boşluk olmalıdır. Genel olarak havalandırma seviyesi türlere bağlı olarak değişse de toprak seçiminde orkide ve kaktüsler için üretilen karışımları tercih edebilirsiniz. Bu karışımlar, neme duyarlı bu bitkilerde kök çürümesini önlemek için yeteri kadar drene olacaktır.

Bu seçenekler mum çiçeğinizi bir ihtimal hayatta tutabilir ama çiçek açtığında o mükemmel gözüken estetiğe haiz olabilmesi için kendi toprak karışımınızı yapmanızı öneririz. Bir norm orkide karışımını bir norm perlit ve bir norm hindistancevizi ile birleştirmek, çoğu tür için uygundur ve bitkinizin hususi gereksinimlerine göre ölçülerde değişik ayarlamalar yapabilirsiniz. Hazırlanan toprak karışımı ne kadar hafifçe olursa bitkiniz sulamaya o denli sık gereksinim duyacaktır.

Sıcaklık ve Nem

Mum çiçeği bitkisi çoğu iç mekan çiçeği türüne göre daha soğuk sıcaklıklara karşı nispeten daha dayanıklıdır. Fakat 10 °C’nin altındaki sıcaklıklarda çok uzun süre bırakılmamalıdır. Sıcaklıkları sene süresince 21 °C civarında tutmayı hedefleyin. Daha yüksek sıcaklıklar daha süratli büyümeyi ve daha iyi çiçeklenmeyi teşvik eder.

Çiçeğinizi yetiştirdiğiniz bölgenin klima ve kalorifer peteği gibi sıcaklıkta süratli değişkenliklere niçin olabilecek cihazların yakınında tutmayın. Sıcak ya da soğuk hava akımı bitkiyi strese sokar, büyümeyi ve çiçeklenmeyi engeller. Benzer şekilde aleni pencerelerden gelen soğuk hava akımını da aynı şekilde bitkiyi negatif etkileyebilir. Bu nedenle bilhassa kış aylarında bitkinizi en makul bir alanda konumlandırmalısınız.

Evinizde doğru fer seviyesine haiz bir noktaya karar verdikten sonra çiçeğinizi tekrar hareket ettirmemeniz önerilir. Değişme karşı hassastırlar ve yeni bir alana ve koşula ahenk sağlayabilmeleri uzun vakit alır. Ortamdaki hüzünlü değişiklikler, büyümeyi engelleyebilir ve yapraklarda sararmaya niçin olabilir. Genel olarak mum çiçeği türleri nemin %50’nin üstünde olduğu ortamlarda iyi bir büyüme gösterir.

İlginizi Çekebilir;  Calathea Crocata (Turuncu çiçekli dua çiçeği)

Gübreleme

Mum çiçeklerinden bahsederken gübreye bağımlı bir tür olmadığını da eklemek gerekir. Fakat uzun uzun yıllardan beri aynı toprak karışımını kullanıyorsanız, birtakım ek besinler vererek çiçeğinizin performansını artırabilirsiniz.

Gübrelerin ambalaj üstünde NPK değerleri olarak malum sayısal bir payı bulunduğunu ayrım etmiş olabilirsiniz. Bu harfler, üç makro gıda maddesini anlatım eder: azot, fosfor ve potasyum. Azot sıklıkla yaprak ve beden büyümesinden sorumludur, fosfor ve potasyum ise çiçeklenmeyi ve kök büyümesini teşvik etmek için kullanılır. Bu tür gübreler temel gübreler olarak anlatım edilebilirken, mum çiçeği için kafi bir madde değildir. Kalsiyum gibi tali besinleri, demir ve bor gibi mikro gıdaları içeren gübreler daha iyi ve daha dengeli bir büyüme için tercih edilebilir.

Doğrudan toprağa sulama yoluyla uygulanabilen sıvı gübreler, köklerin bütün gıda maddelerini eşit şekilde temin etmelerine yardımcı olur. Fakat gübreleri ne sık sık uygulayacağınız, belirlediğiniz ürüne bağlı olacaktır. Yüksek konsantrasyona haiz gübreler, daha düşük miktarda ve daha nadir uygulanabilirken; düşük konsantrasyona haiz gübreler daha yüksek miktarda ve daha sık uygulanır. Aşırı gübreleme, bitkinin yapraklarında yanmaya niçin olabilir. Ciddi problemler olmadığı sürece, gübre üreticisinin belirttiği oranların yarısı kadar tatbik yapabilirsiniz.

Budama

Bir zorunluluk olmasa da budama ile bitkilerin büyümesine daha çok yardımcı olabilirsiniz. Uzun bacaklı sapları kırpmak, daha yoğun bir büyümeyi teşvik ederek bitkinin genel hatlarıyla daha yetişkin görünmesini sağlar. Hasar görmüş yaprakların ya da gövdelerin kesilmesi de bitkinin enerjisini, ölmekte olan yaprakları canlı tutmak yerine yeni büyümeye yönlendirecektir.

Budama işleminden ilkin makasınızı temizlediğinizden ve dezenfekte ettiğinizden emin olun. Sıkıcı gibi görünebilir ama bu işlem, çiçeğinizi ihtimaller içinde hastalıklardan güvenliğini sağlamak için önemlidir. Budama prosedürü sene süresince yapılabilir. Hastalıklı ve sorunlu yaprakları, sürgünleri ve bitkinin gövdesinden türeyen vazgeçtiğiniz oluşumları daha çok büyümeden muayyen aralıklarla budayabilirsiniz.

Mum Çiçeği Bakımı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları

Mum çiçeği nerede durmalı?

Mum çiçeği bitkisi genel hatlarıyla parlak ve bilvasıta ışığı sever. Güneye bakan bir pencereniz varsa, çiçeklerinizi buna bayılır, ama direkt olarak güneş ışığı almadıkları sürece doğuya ve kuzeye bakan pencerelerin kenarlarına da konumlandırabilirsiniz.

Mum çiçeği çiçek açması için ne yapmalı?

Mum çiçeğinizin çiçek açması için bakım şartlarına uymasınız. Mum çiçeğinizin ihtiyacı olan; sulama, ışık, toprak, ısı ve nem, gübreleme, budama gibi mühim bakım önerilerine uymanız gerekmektedir.

Mum çiçeği ne vakit çoğaltılır?

Mum çiçeğinin ekim ve çoğaltma devri aynı dönemdir. Mum çiçeğinizi ilkbaharda havaların hafifçe ısınmaya başladığı dönemlerde çoğaltabilirsiniz. Ayrıca aynı kuşakta mevcud çiçeğinizin toprak değişimini de yapmanızı öneririz.

Mum çiçeği niçin ağlar? Mum çiçeği ağlarmı?

Mum çiçekleri parfümü çağrıştıran kokusuyla beraber çiçeklerinin üstünde damlacıklar görünebilir. Mumsu dokuya haiz olduğundan kaynaklı mum çiçeği şekilde adlandırılan bu çiçeklerin damlacık üretmeleri nedeniyle toplum içinde çiçeğin ağlamış olduğu şeklinde bir görüş oluşmuştur.

Yoruma kapalı.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş