Çiçekler hakkında aradığın tüm bilgiler

Guzmanya Çiçeği Bakımı

İçeriğimizde iç mekan bitkilerinin en tanınmış olanlarından guzmanya çiçeğine, guzmanya çiçeğinin bakımıyla ilgili mühim noktalarına değineceğiz. Evinize sevinç getirecek sarının ve kırmızının onlarca değişik tonunu içeren bu benzersiz çiçeği yetiştirmek için lüzumlu ipuçlarını öğrenmek için okumaya devam edin.

Guzmanya Çiçeği Özellikleri

Florida, Brezilya ve bilhassa Kosta Rika ve Kolombiya gibi iklimlerde tabi büyüyen guzmanya çiçeğine ev ortamında da rahatlıkla bakılabilmektedir. Guzmanya çiçeği bakımı için ipuçlarını izleyerek çiçeğinizi sıhhatli bir halde yetiştirebilirsiniz.

Guzmanya çiçeği problemlerinden biri ile karşılaştığınızda problemi tanımlayabilmek ve önleyebilmek için muhtelif tavsiyelere göz atabilirsiniz. Bu çiçek minimum oda sıcaklığı 13 decere ve daha yüksek dereceleri tolere edebilir.

Nemli ortamları seven bu tropikal nebat İspanyol tabiat bilimci Anastatsio Guzman’dan ismini almıştır. Guzman, 1807’de Ekvator’a yapmış olduğu bir bulgu gezisi esnasında yaşamını kaybetmiştir.

Guzmanya çiçeği
Guzmanya çiçeği

Guzmanya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Guzmanya çiçeği evin en iyi fer alan bölgesine yerleştirilmelidir. Sağlıklı gelişimi için ışığın parlak fakat bilvasıta olması önemlidir. Bitkinin kökleri kaygan kaldığında kökler çürüme eğiliminde olmasından guzmanya çiçeğinin bir sonraki sulaması yapılmadan ilkin toprağın kafi kuruluğa ulaştığından emin olunmalıdır. Nemi sevdiklerinden bilhassa yazları ortamda bir kap içinde su bulundurulmalıdır. Kış aylarında ise guzmanya çiçeği sulama periyotlarının arası daha uzun tutulabilir.

Çok fazla gayret gerektirmese de guzmanya bakımı dikkat isteyen bir yetiştiricilik deneyimidir. Guzmanya bakımında dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:

İlginizi Çekebilir;  Haworthia Limifolia Bakımı ve Özellikleri

Işık

Parlak gün ışığını seven guzmanya, doğrudan olarak güneş ışığından korunmalıdır. Bu çiçek gün boyu bilvasıta aydınlık alabileceği ortamları sever. Karanlık yerlerde bakıldıklarında köklerde çürüme ve toprakta küf oluşumu gözlenebilir. Işık miktarı ve ısı guzmanya çiçeği için mühim kriterlerden bazılarıdır.

Sıcaklık

Tropik yerlere has bir çiçek olmasından guzmanya 13 aşama ve üstünde sıcaklıklara haiz ortamları sever. 20 ila 25 dereceler en en müsait sıcaklıklarıdır. Nemi sevdiklerinden bilhassa kış ayına gelindiğinde soğuk ortamlarda bulundurulmaları önerilmez. İhtiyaç duyduğu nemi sağlamak için evin mutfak ya da banyo gibi daha nemli odalarında konumlandırılabilirler.

Nem

Doğal ortamı nemli olmasından en iyi ve sıhhatli gelişme için doğada bulunmuş olduğu ortamı oluşturmaya çalışmak önemlidir. Guzmanya çiçeğinin nemini karşılayabilmek için haftada bir oda sıcaklığında su doldurulmuş sprey şişesi sayesinde yapraklarına su püskürtülebilir.

Guzmanya Çiçeği Sulama

Kuraklığa dayanıklı bitkilerdir. Aşırı sulandığında çabucak çürüyen zayıf köklere sahiptirler. Bu nedenle sulamalar içinde toprağın kurumasına izin vermek çok önemlidir. Yetersiz sulama aşırı sulamadan sıklıkla daha iyidir. Suyunuz sertse dinlendirilmiş su kullanılması öneri edilir. Yapraklardaki güçsüzlük emaresi ise sulamanın kifayetsiz olduğuna işaret olabilir.

Toprak ve Gübre

Kökleri desteklemek için her ikisinin de müsait şekilde tercih edilmesi gerekir. Guzmanya çiçeği iyi drene edilmiş rastgele bir toprakta yetiştirilebilir. Gübre yapraklara ya da çiçeklerin üzerinden ortamın yüzeyine püskürtecek şekilde uygulanabilir. Gübre seyreltilmeden doğrudan olarak uygulanmamalıdır. Yalnızca ilkbahar ve yazları olmak suretiyle yılda bir ya da iki defa gübreleme önerilir. Daha fazlası tuzlanmaya ve yanmalara niçin olabilir.

Guzmanya Çiçeği Budama

Bitkinin uçlarında kahverengileşme ya da zarar görme emaresi var ise pak bir budama aletiyle bu bölümler kesilebilir. Bitkinin derli toplu görünmesini sağlamak için bile olsa yaprağın tamamiyle solmasını bekledikten sonra kesilmesi daha müsait olacaktır.

İlginizi Çekebilir;  Ateş çiçeği bakımı ve özellikleri

Guzmanya Çiçeği Saksısı Nasıl Olmalıdır?

Başlangıçta guzmanya çiçeğinin büyük bir saksıya ihtiyacı yoktur. Bitki büyüdükçe üst bölümü ağırlaşabileceğinden saksının bitkiyi dik dokunabilecek kadar büyük ve tepenin ağırlığından kaynaklı devrilmeyecek kadar dayanıklı olmasından emin olmalısınız. Toprağın üstüne bir taş koyarak saksıyı sabitleyebilirsiniz. Bitkiyi drenaj delikleri olan rastgele bir dekoratif saksıya yerleştirmek mümkündür.

Guzmanya çiçeğinin saksısını değişiklik yapmak gerektiğinde ana bitkiden ayrılmadan aşağı yukarı 24 saat ilkin çiçeği sulamak önemlidir. Dikkatli bir halde ana saksıdan ayrılan nebat iyi drene edilmiş yeni saksısına yerleştirilir ve drenaj deliklerinden su akmış olduğu görülene kadar sulanmalıdır.

Guzmanya Bitkisi Çiçeklenme Süreci

Olgun bir guzmanya bitkisi yeşil yapraklar ve yapraklardan daha kısa çiçek sapı ile büyük kırmızı ve pembe ayraçlardan oluşan bir yatakta muhtelif renkleri ile bizleri karşılıyor. Uygun bakımı sağlandığında aşağı yukarı dört ay kadar çiçeklenmeye devam edebilen bu bitkinin bir yıla kadar çiçeklenmesi uzatılabilir.

Çiçeğin sıhhatli ve uzun ömürlü olabilmesi için çiçek uçlarının sulama esnasında ıslanmasına izin verilmemelidir. Guzmanya sadece bir kez çiçek açar fakat çiçek açma sonunda yavruladığından guzmanya bitkisini çoğaltabilirsiniz.

Guzmanya Çiçeğinde Görülebilen Sorunlar

Kapalı alanlarda yetiştirilen guzmanya çiçeğinde en çok karşılaşılan problemlerin başlangıcında aşırı sulama ve toprağı kaygan tutma gibi nedenlerle görülen çürüme geliyor. Bunu önlemek için saksının drenaj deliklerinin aleni olmasından emin olmalı ve toprak karışımının iyi drene edilmiş bulunmasına itina gösterilmelidir.

Guzmanya bitkisinde örümcek akarları sebebiyle yapraklarda kitleler durumunda ufak ve yuvarlak görünümlü oluşumlar görülebilir. Bitki sağlığı için yaprakları nemli bir bezle silebilirsiniz. Sorun daha büyükse haşere ilacı kullanmak gerekebilir. Aksi takdirde ortamdaki bir öteki nebat de zarar görebilir.

Sararmış yapraklar genelde olabildiğince azca fer almaktan kaynaklanır. Yetersiz fer deposu aşırı sulamaya davetiye çıkarır. Bu tür durumlarda kök çürümesini önlemek için sulama sıklığını azaltmak gerekebilir. Başaralı bir yetiştirme için ortamı nemli tutmak da önemlidir.

İlginizi Çekebilir;  Starliçe Çiçeği Bakımı (Strelitzia) ve Genel Özellikleri

Guzmanya Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Guzmanya yavru yapraklar vasıtasıyla çoğaltılır. Bitki çiçek açtıktan ve öldükten sonra bütün gücünü yeni yapraklar üretmeye adar ve nebat adeta yavrulamaya başlar. Belirli bir müddet uzaması beklendikten sonra bu yavrular öteki bir saksıya ekilerek çoğaltılabilir.

Guzmanya çiçeği nereyi sever?

Guzmanya çiçeği her şeyden ilkin tropik bir nebat olmasından yüksek nemi sever. Bu nedenle ortamında gereksinim duyduğu nemi sağlamak önemlidir. Yerleştirileceği ortamın bolca aydınlık aldığından emin olmalı ve doğrudan olarak güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Guzmanya çiçeği bulunmuş olduğu ortamın 13 derecenin üstünde olduğu sıcaklıktan hoşlanırlar.

Guzmanya çiçeği tekrardan çiçek açar mı?

Guzmanya çiçeği sadece bir kez ve genelde yazları çiçek açan bir bitkidir. Saksı çiçekleri içinde yer edinen guzmanyanın tekrardan çiçek açması mevzubahis değildir. Guzmanya çiçek açtıktan ve öldükten sonra yavrulayacağından yavruyu saksı değişimi yaparak büyütebilir ve tekrardan çiçek açmasını sağlayabilirsiniz.

Guzmanya çiçeği ne kadar yaşar?

Çiçeklenen guzmanya bitkisi olabildiğince uzun bir müddet çiçeklenmeyi sürdürebilir. Açan çiçeğin birkaç aydan bir yıla kadar yaşamış olduğu söylenebilir. Guzmanya çiçeğinin sabır gerektirdiğini unutmamak gerekir. Bitki yavru ürettiği için bir sonraki ekim sonra tekrardan çiçeklenme süreci başlayacaktır.

Guzmanya çiçeği kaç günde bir sulanır?

Nemi seven ve besinlerinin büyük çoğunluğunu yağış ve havadaki nemden karşılayan guzmanya için tabii yağmur suyunu taklit edebilmek adına günlük olarak hafifçe buğulama yapılabilir. Aslına bakılırsa kuraklığa karşı olabildiğince dayanıklı bir bitkidir.

Yoruma kapalı.