Çiçekler hakkında aradığın tüm bilgiler

Salon Sarmaşığı Bakımı

Salon Sarmaşığı Bakımı; Pothos Sarmaşığı Uzakdoğu, Hindistan ve Avustralya orijinli olsa da dünyanın her yerine yayılmış durumdadır. Herkesin evinde kolaylıkla bakabileceği bu sarmaşık türü kendi doğasında istilacı bir türdür. Genel olarak pothos ismiyle bilinir. Epipremnum aureum en çok bilinen tür olmasına rağmen pothos olarak satılan birçok sarmaşık türü mevcuttur.

Salon sarmaşığı başta alışveriş merkezleri olmak üzere yüksek tavanlı mekanlarda sarkıcı olarak tercih edilir. Ofis ve iş yerlerinde kütük veya yosun sarılı sopalara sarılıcı tırmanıcı bitki olarak kullanılır. Türüne göre yaprak büyüklüğü ve yaprak renkleri ile ön plana çıkar. Kış bahçelerinde askılı saksılar ile kullanıldığında tropikal bir orman havası yaratabilir.

Salon Sarmaşığı Bakımı

Salon Sarmaşığı bakımı zahmetsiz ve hızlı büyüyen türlerdendir. Çok su istemeyen bu bitki direk güneş ışığına hassas olduğu için gölge veya yarı gölgeli alanlarda daha iyi gelişir. Peki bitkiniz nelere ihtiyaç duyar?

  1. Salon Sarmaşığı Bakımında Isı ve Işık isteği

Pothos sarmaşığı genel olarak 15-25 ºC aralığında iyi gelişir fakat çok daha düşük ve yüksek sıcaklıklara da dayanıklıdır. Siz yine de bitkinizi 10 ºC nin altına inmeyen bir mekanda tutun. Direk güneş ışığı yapraklarda kuruma ve yanmalara sebep olur. Eğer böyle bir sıkıntı yaşarsanız paniğe kapılmayın, kısa süre de yeni yapraklar çıkartacaktır.

  1. Salon Sarmaşığı Bakımında Toprak isteği ve Gübreleme

Hemen hemen her toprak türünde pothos yetiştirebilirsiniz. Geçirgen kumlu toprak kullanmanız avantaj olacaktır. Üretim yapanlar genellikle 1-1-1 oranında torf pomza perlit kullanıyor. Marketlerde hazır satılan kaktüs toprağı da işinizi görecektir. Bitkinizin hızlı büyümesi topraktaki besin maddelerini çok hızlı tüketmesi anlamına gelir. Bu yüzden pohtos türlerini düzenli olarak gübrelemek bitkiniz formunu korumanız açısından önemlidir. 2-3 hafta aralıklar ile az miktarda dengeli gübre (15-15-15 gibi) verebilirsiniz.

  1. Salon Sarmaşığı Sulama

Salon sarmaşığı su isteği çok olan bir bitki değildir. Çok sulama kök boğazında çürümelere sebep olur. Toprağınızı elle kontrol etmeden sulama yapmayın. Torflu topraklarda saksınızın üst kısmı kuru gibi görünse de alt kısım nemli kalacaktır. Kütük yada yosunlu sopaya sardırılmış bir bitkiniz varsa sulamayı bitkiniz üst kısmından yapmalısınız. Askılı sarkan türlerde direk saksıdan sulayabilirsiniz.

  1. Salon Sarmaşığı Saksı değişimi

Pothoslar dal üzerinde tutunmayı / tırmanmayı sağlayan hava kökleri olan bitkilerdir. Genelde saksı değişimi gerekmese de saksıya yakın kısımlarda hava kökleri oluşuyorsa saksınızı değiştirmeniz faydalı olacaktır. Askılı / sarkan türlerde saksı değişimi çok gerekmez. Kütüklü / sopalı türlerde saksı değişimi yaparken bitkiniz sopa boyunu geçmişse sopayı da daha uzun bir sopa ile değiştirmelisiniz. Saksınız en alt kısmına bol miktarda çakıl yada kum koymayı unutmayın.

  1. Salon Sarmaşığı Çoğaltma (üretim)

Pothos sarmaşığı çoğaltmak için kestiğiniz 4-7 cm lik dal parçalarını suya koymanız yeterli olacaktır. Aynı şekilde bu dal parçalarını toprakta da kolayca köklendirebilirsiniz. Bitkinizde hava kökleri oluşursa bu kısımlarda köklenmesi daha kolay olacaktır. Hava köküne zarar vermeden bir alt gözden kesip toprağa dikebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir;  Guzmanya Çiçeği Bakımı

Salon sarmaşığı fiyatı diğer bitkilere kıyasla daha pahalıdır. Çoğaltması bu kadar kolay bir bitki için o kadar para vermek yerine bir arkadaşınızdan yada gittiğiniz bir seradan küçük bir parça çalablilrsiniz.

salon sarmaşığı türleri
salon sarmaşığı türleri

 

Anavatanı: Güney Uzakdoğu, Hindistan ve Avustralya

Türkçe isimleri: Patos, Patos sarmaşığı, Salon sarmaşığı

İngilizce isimleri: Devils Ivy Plant, Golden Pothos, Ivy Arum, Silver Vine

Latincesi: Epipremnum aureum

Hayvanlar için zehirli mi ? : Kedi, köpek ve atlar için zehirlidir.

 

 

 

Yoruma kapalı.