Çiçekler hakkında aradığın tüm bilgiler

Zümrüt Dalgası Çiçeği Bakımı

Peperomia Bakımı

Anavatanı Güney Amerika olan peperomia daha çok yaprak güzelliği ile ön plana çıkar. Türkçe ‘ye Zümrüt Dalgası olarak çevrilse de İngilizce ismi baby rubber plant yani bebek kauçuk bitkisidir.

Zümrüt Dalgası Çiçeği bakımı oldukça kolay olan iç mekan bitkilerinden biridir. Genel olarak direk güneş ışığı almayan fakat çok aydınlık ortamlarda daha iyi gelişir. Geçirgen toprakları sever. Yaz aylarında yapraklarına su püskürterek istediği nemi sağlayabilirsiniz. Kök boğazının ıslak kalmaması gerekir. Zümrüt Dalgası çoğaltması basit türlerdendir.

Zümrüt Dalgası Çiçeği Bakımı

  1. Isı ve Işık isteği

Zümrüt Dalgası epifit bir bitkidir. 18-24 ºC ideal sıcaklık aralığı olsa da 10 ºC ‘ye kadar gelişim göstermeye devam eder. Direk güneş ışığına maruz kalırsa yapraklarda yanmalar meydana gelebilir. Paneşe dediğimiz alacalı yapraklı türler yeterli ışık alamazsa yaprak rengi gösterişini kaybedebilir. Peperomia için en ideal yöneyler güney, doğu ve batıdır. Bu yönlere bakan pencere önleri ve balkonlar gelişimi ve yaprak renklerini doğrudan iyileştirebilir.

  1. Toprak isteği ve Gübreleme

Her ne kadar nemi seven bir tür olsa da geçirimsiz bir toprak bitkiniz için felaket olabilir. En ideal toprak cocopeat, perlit ve kum karışımı ile hazırlanır. En hızlı büyüme dönemi ilkbahardır. İlkbahardan yaz sonuna kadar dengeli (15-15-15 gibi) yavaş salınımlı gübre verilmelidir. Yada 3-4 sulamada bir sulama suyuna sıvı gübre karıştırabilirsiniz.

  1. Sulama

Zümrüt Dalgası Çiçeği yaz aylarında suyu çok sevse de kışın toprağı tamamen kurumadan sulamayın. Etli yapraklarında kış aylarında kendine yetecek suyu depolayacaktır. Yaz sulamalarını az az ve sık sık yapmanız kök boğazı hastalıklarına yakalanmasını engellediği gibi ortam neminin dengelenmesine de yardımcı olacaktır. Yapraklarına su püskürtmek bitkiniz daha iyi gelişmesini sağlar. Unutmayın az suladığınızda bitkiniz ölmez fakat çok sularsanız kök boğazında oluşan çürümeler peperomya için ölümcül olabilir.

  1. Saksı değişimi

Zümrüt Dalgası küçük kılcal kökleri olan bir bitkidir. Dolayısıyla çok sık saksı değiştirmenize gerek yoktur. Saksı seçiminde kesinlikle derin saksıları tercih etmeyin. Yeni köklendirdiğiniz veya küçükken aldığınız bitkileri bir büyük boy saksı ile değiştirmeniz yeterli olacaktır. Saksınızın en alt kısmına dere çakılı veya kil bilyesi yerleştirmeyi unutmayın. Yeni saksıya alırken köklerin çok küçük bir kısmını kesmeniz faydalı olacaktır. Ayrıca saksı değişimi sırasında toprağınıza yavaş salınımlı gübre eklemenizi tavsiye ederim.

  1. Peperomia Çoğaltma (üretim)

Zümrüt Dalgası çiçeği fiyatı makul türlerden olduğu gibi çoğaltması da kolay bir türdür. Sürgün uçlarından ve yaprak çeliklerinden kolaylıkla köklendirebilirsiniz. 5-8 cm boyunda bir çelik alın, en uçta 1 veya 2 yaprak bırakın, en az 1 göz toprak altında kalacak şekilde önceden suladığınız toprağınıza dikin hepsi bu. Hazırladığınız çelikleri dikmeden önce 5-6 saat bekletmenizde fayda var. Dikimi tamamlanan çelikleri bol ışık alan bir yerde ve 20 ºC-24 ºC aralığında tutmaya çalışın. Üzerini şeffaf bir kapak ile kapatabilirseniz köklenene kadar su ihtiyacı duymayacaktır. Yaprak çelikleri daha zor köklenir ve sürgün almak zordur. Ayrıca alacalı türlerden yaprak çeliği ile üretim yapıldığında alacalı özelliğini kaybeder. Köklendirme hormonu kullanırsanız daha hızlı sonuç alırsınız ve tutan çelik miktarı artar.

İlginizi Çekebilir;  Madagaskar Yasemini Bakımı ve Özellikleri
Zümrüt Dalgası
Zümrüt Dalgası

Özetle;

  • Yazları az ve sık sulama,
  • Kışları toprak tamamen kuruyunca sulama,
  • İlk baharda dengeli gübreleme,
  • Geçirgen bir toprak kullanma,
  • Direk güneşten uzak ama aydınlık yer seçimi,
  • Oda sıcaklığında muhafaza etme,
  • Ortam nem kontrolü,

Sağlıklı bir peperomya yetiştirmenin anahtarı diyebiliriz.

Anavatanı: Güney Amerika

Türkçe isimleri: Zümrüt Dalgası, Bebek kauçuk, Peperomya

İngilizce isimleri: Baby rubber plant, American rubber plant, Pepper face plant

Latincesi: Peperomia obtusifolia

Hayvanlar için zehirli mi ? : Kedi ve köpekler için zehirli değildir.

Diğer Peperomia Türleri

Peperomia, tropikal ve subtropikal bölgelerde yetişen yaklaşık 1500 türü olan bir bitki cinsidir. Bu bitkiler genellikle saksı bitkisi olarak yetiştirilirler ve ev bitkisi olarak popülerdirler.

peperomia türleri
peperomia türleri

Birkaç Peperomia türü aşağıdaki gibidir:

  1. Peperomia Obtusifolia: Genellikle “Zümrüt Dalgası” olarak bilinir. Bu bitkinin yeşil yaprakları kalın ve deridir.
  2. Peperomia Caperata: Yaprakları koyu yeşil ve mor, üst yüzeyi parlaktır ve yaprak sapı kırmızımsıdır.
  3. Peperomia Polybotrya: “Yağmur Damlası” olarak da bilinir. Yeşil yaprakları parlak ve alüminyum folyo gibi görünür.
  4. Peperomia Rosso: Yeşil yapraklarının üst yüzeyi koyu kırmızıdır ve yaprakları genellikle kalp şeklindedir.
  5. Peperomia Puteolata: Yaprakları yeşil ve turuncu renkli çizgilerle kaplıdır.
  6. Peperomia Clusiifolia: Yaprakları kalp şeklindedir ve yeşil, gri ve kırmızımsı renkleri vardır.
  7. Peperomia Axillaris: Yaprakları yeşil ve küçüktür, bitki dallarının koltuklarına yerleştirilirler.

Bu sadece birkaç örnek olup, Peperomia cinsi birçok alt tür içerir.

 

Yoruma kapalı.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş