Çiçekler hakkında aradığın tüm bilgiler

Barış Çiçeği Bakımı, Çoğaltma ve Sulama

Barış çiçeği; evinize huzur, saadet ve renk taşıyacak olan mükemmel bir bitkidir. Halk içinde yelken çiçeği şeklinde de malum bu bitkinin narin bir gövdesi vardır. Barış çiçeği bakımı ise olabildiğince kolaydır. Bakımın ne kadar basit bulunduğunu öğrendiğinizde evinize derhal bir sulh çiçeği almak isteyebilirsiniz.

Barış çiçeğinin saksı değişiminden, toprak seçimine, sulanmasından güneş ışığı ihtiyacına kadar bilmeniz ihtiyaç duyulan her şeyi yazımızda ayrıntılarıyla bulabilirsiniz.

Barış Çiçeği Nedir?

Türkiye’de ismi birtakım zamanlar sulh zambağı ve yelken çiçeği olarak anılan bu bitkinin bilim ismi ise Spathiphyllum ismiyle bilinir. Yeşil, geniş, parlak ve uzun yaprakları ve dik gövdesinin uçlarında kendini yayınlayan beyaz çiçekleriyle derhal tanıyabileceğiniz bir bitkidir. Barış çiçeğinin bakımıyla alakalı birtakım püf noktalara dikkat ettiğiniz takdirde, çok hoş çiçeklere rahatlıkla haiz olabilirsiniz.

Doğru ve iyi bir bakım yapıldığında ilkbahar ve güz aylarında yılda iki kez çiçek açar. Neredeyse bir orkide kadar narin görünen bu bitki, çoğu koşula adapte olabilir. Bunun yanı sıra bunun yanı sıra havayı temizleme özelliği bulunan bitkiler içinde yer alır. NASA tarafınca yürütülen çalışmalara göre sulh çiçeği, havadaki zararlı kimyasal gazları ortadan kaldıran bitkiler içinde yer almaktadır.

Barış Çiçeği
Barış Çiçeği

Barış Çiçeğinin Özellikleri ve Türleri

Çok hoş bir tasarıma haiz olması ve bakımının basit olması sebebiyle sulh çiçeği, çoğu evde kendisine yer bulmuştur. Bu bitki, huzuru ve saflığı simgeler. Bulunduğu ortama basitçe adapte olabilmesi sebebiyle de tercih edilen bu bitkinin gövdesi yavaş bir halde uzar.

İlginizi Çekebilir;  Yaprak Güzeli Bakımı

İç mekânlarda havanın daha pak bulunmasına katkı sunan sulh çiçeği, bulunmuş olduğu ortama renk ve yaşam katar. İyi bakıldığında senede 2 kez çiçek açan bu bitki, evlerin gücünü yükseltir. Uzun ve geniş yaprakları doğrudan olarak topraktan çıkan bu bitki, ilgi cazibeli bir görünüme sahiptir.

Barış çiçeğinin tabii ortamında çoğu değişik alt türü vardır. ‌Spathiphyllum ‌Floribundum, ‌Spathiphyllum ‌‌Wallisii, ‌Spathiphyllum ‌Blandum, ‌Spathiphyllum Mauna ‌Loa bu türler içinde maksimum malum ve görünümleriyle en mühim seçeneklerdir.

Barış Çiçeği Bakımı, Yelken Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılı?

Bu nebat çiçek bakımı açısından basit olsa da birtakım püf noktalarına dikkat etmek gerekir. Hemen derhal her bitkide dikkat etmeniz ihtiyaç duyulan birtakım noktalar sulh çiçeği için de geçerlidir. Eğer birtakım detaylara dikkat ederek bakım yaparsanız, kısa zamanda çok hoş bir sulh bitkisi haiz olabilirsiniz.

Barış çiçeği bakımı açısından dikkat etmeniz ihtiyaç duyulan detaylara aşağıda yer verdik. Bu tavsiye ve talimatlara uyarak, çok hoş ve zarif sulh çiçeklerine haiz olabilirsiniz.

Barış Çiçeği Toprak Seçimi Nasıl Olmalı?

Barış bitkisi, mineral bakımından varlıklı olan topraklarda çok daha bereketli bir halde gelişir ve büyür. Bu nedenle toprak tarzı yaparken, bu özellikleri barındıran ürünlere yönelmek gerekir. Yapı marketlerden, çiçekçilerden ve seralardan torf ve lif bakımından varlıklı içeriğe haiz toprakları temin edebilirsiniz.

Barış Çiçeği Güneş Işığı İhtiyacı

Barış bitkisi, doğrudan olarak güneş ışığına maruz kalmayı sevmez. Bu nebat için en en makul ortam ise gün ışığı bir konumdur. Doğrudan güneş ışığı almadığı yalnız gölge olmayan gün ışığı ortamlar sulh çiçekleri çok daha huzurlu büyüme gösterebilecekleri alanlardır.

Bu nebat için en makul ısı aralığı ise 10 ila 28 aşama içinde değişmektedir. Aşırı sıcak ya da soğuk olmadığı sürece sulh çiçeklerinin her sıcaklığa adapte olma gücü yüksektir. Oda sıcaklığında eğlenceli bir büyüme seyri izleyen sulh çiçeği şayet çok sıcak bir havaya maruz kalacaksa, devamlı olarak toprağı nemli tutmak gerekir. Toprağın kuruması, sulh bitkisinin büyümesini negatif yönde etkilere.

İlginizi Çekebilir;  Zeze Çiçeği Bakımı (Zamioculcas zamiifolia)

Bitkinin yapraklarına ara sıra spreyle su püskürtmek hem nemli kalmasını sağlayacak hem de yaprakların temizlenmesini sağlayacaktır.

Barış Çiçeği Sulama İhtiyacı

Barış çiçeğinin toprağı devamlı olarak nemli tutulmalı ve kurumasına izin verilmemelidir. Bu sebeple kış aylarında haftada 1 ya da 2 kez sulama yapmak kafi iken, yazları çok daha sık sulama yapılması gerekir.

Sulama işleminde dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan noktalardan biri ise çiçeklenme dönemleridir. İlkbahar ve güz aylarında çiçeklenmenin başlamasıyla sulama sıklığı azaltılmalıdır. Bu dönemde toprağın tamamiyle kuruması beklenmeli ve sonra sulama yapılmalıdır. Çiçeklenme döneminde sulh bitkisi daha azca gün ışığı bir ortama taşınabilir. Ortam derli toplu ve sulama sıklığı değişen bitki, iki hafta içinde çiçeklenmeye başlayacaktır. Çiçeklenen nebat sonra tekrar eski ortam ve düzenine dönebilir.

Barış çiçeğinin sulanmasında; su kabına hep aynı oranda su doldurulmalıdır. Kullanılan su oda sıcaklığında ve dinlendirilmiş olmalıdır. Sulama prosedürü mümkünse hep aynı gün ve saatte yapılmalıdır.

Barış Çiçeği Saksı Değişimi

Barış çiçekleri yer değiştirmeyi gayet fazla sevmezler. Bu nedenle 2-3 yılda bir saksı değişimi yapmanız kafi olacaktır. Bu bitkinin köklerinin çok titiz bulunduğunu unutmamanız gerekir.

Barış bitkisi büyük saksılardan hoşlanmamaktadır. Bu sebeple saksı değişimi zamanı, sadece bir numara büyük bir saksı tercih etmeniz gerekir. Saksı değişimi için İdeal vakit ilkbahar aylarıdır.

Barış Çiçeği Çoğaltma İşlemi

Barış bitkisi için en en makul çoğaltma prosedürü kökten ayırmadır. Kökten ayırma prosedürü vasıtası ile birden fazla sulh çiçeği elde edebilir ve sevdiklerinize hediye edebilirsiniz. Buna karşın, sulh çiçeğinin köklerinin titiz olduğu da unutulmamalıdır.

Çoğaltma prosedürü mümkünse saksı değişiklik zamanıyla aynı ana muadil getirilmelidir. Bu da 2-3 yılda bir kez bebek sulh çiçeği alabileceğinizi gösterir. Kökleri devamlı rahatsız ederseniz, bitkiniz sıhhatli bir gelişim göstermeyecektir.

İlginizi Çekebilir;  Para Çiçeği Bakımı, Sulama ve Çoğaltma

Bununla beraber kökten ayırma yöntemiyle aldığınız bebek bitkinin bakımında titiz olmanız gerekir. Bir seferde kökten sadece bir yeni kök katılması gerekir. Sürekli olarak rahatsız ettiğiniz takdirde sulh çiçeğini küstürebilirsiniz.

Barış Çiçeği Hastalıkları ve Zararlıları

Barış bitkisi, çoğu koşula dair olabildiğince dayanıklıdır. Buna rağmen doğru bir bakım yapılmadığı takdirde bitkiniz sararabilir, kuruyabilir ve bunun kararında tamamiyle ölebilir. Barış çiçeğinizin yapraklarında rastgele bir değişiklik gördüğünüzde bakım uygulamalarınızı gözden geçirmeniz gerekir. Eğer aynı anda birden fazla çürüyen yaprak varsa, bu hastalığın işaretedir.

Barış çiçeğinde böceklenmeler de yaşanabilir. Bu böceklenmeler genel hatlarıyla saksı değişimi, yanlış saksı seçimi, özensiz bakım gibi gerekçelerle gelişebilir. Yaygın olarak malum sulh bitkisi hastalığı ise phytophthora parasitica ismiyle malum fungal bir hastalıktır. Bu rahatsızlık çiçeklerde olabildiğince süratli gelişen enfeksiyonlara neden olabilir. Yağmur suları bu hastalığın büyümesindeki en mühim etkendir. Uygun ilaçların kullanması ile bu hastalıktan basitçe kurtulabilirsiniz.

Barış Çiçeği Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları

Barış çiçeği nerede durmalı?

Barış çiçeği doğrudan güneşe maruz kalmayan yalnız gün ışığı ortamlarda durmalıdır. Doğrudan güneş alıp yanmaması bunun yanı sıra da gün ışığı gölge olmayan alanlarda yer alması gerekiyor.

Barış çiçeği ne vakit çiçek açar?

Barış çiçekleri ilkbahar aylarında birtakım durumlarda güz aylarında beyaz çiçekler açarlar. Çiçek açımını arttırmak için bakımına itina gösterilmelidir.

Barış çiçeği uzun ömürlü mü?

Evet sulh çiçeği makul şartlarda uzun ömürlüdür. Evlerimizin salonlarında, ofislerde sık sık tercih edilen bir süs bitkisidir.

Yoruma kapalı.