Çiçekler hakkında aradığın tüm bilgiler

Cam Güzeli Çiçeği Bakımı

Anavatanı Hindistan ve tropikal Afrika olan cam güzeli çiçeği güzel bir iç mekân bitkisidir. Mevsimlik çiçekler grubunda bulunan camgüzelinin gövdesi etli, kalın ve boğumludur. Bu sebeple kırılgan bir yapısı yanısıra yeşil ya da kırmızı yeşil tonlarında çiçekleri bulunmaktadır. Evde bakımı olabildiğince basit olan bu bitkinin çiçekleri sürgün ucunda yer edinen salkımlar şeklindedir.

Beyaz, sarı, mor, mavi renklerde çiçekleri de olabilen camgüzeli aşırı ve direkt olarak güneş almayan fakat gün ışığı ortamlarda yaşamayı sever. Oda sıcaklığı ve organik madde bakımından varlıklı nemli topraklar camgüzelinin yaşamını sürdürebilmesi için idealdir. Boyutları 30 santimetre ile 200 santimetre içinde değişebilen camgüzeli evinize ya da bulunduğunuz ortama güzel duyu açıdan zarafet ve güzellik katar.

cam güzeli bakımı
cam güzeli bakımı

Cam Güzeli Çiçeği Nedir?

Camgüzeli evde çiçek bakımı ile ilgilenen kişiler için bakımı basit ve değişik renklerde çiçekler açabilen bir bitkidir. Soğuk havaları pek sevmediği için bulunmuş olduğu ortama göre sıcak ve dengeli olması ehemmiyet arz etmektedir. Çok fazla su ihtiyacı oluşmayan bu çiçeğe toprağın kuruluk durumuna göre su verilmesi kafi olacaktır.

Bakımı iyi meydana getirilen ve yerini sevmiş olan bir camgüzeli devamlı büyümeye devam edebilir. Bu sebeple camgüzeli çiçeğinin sabırsızlık manasını taşımış olduğu bilinir. Bu bakımdan şayet bir şahsa camgüzeli armağan edilirse o kişiyi görmek için sabırsızlanıldığı anlamına da gelir.

Cam Güzeli Çiçeği Özellikleri ve Çeşitleri

Kına çiçeği şeklinde de malum camgüzelinin özellikleri içinde çiçek renkleri ön plana çıkar. Farklı renklerde çiçekler açan bu bitkinin türleri değişkenlik gösterir. Bu kapsamda pembe, kırmızı, somon, beyaz, mor ve turuncu çiçekli camgüzelleri en malum türler içinde yer alır. Uygun ısı ve fer koşullarının sağlandığı odalarda, balkonlarda ya da bahçelerde yetiştirilir.

İlginizi Çekebilir;  Arapsaçı Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır ?

Genellikle iklime bağlı olarak, ilkbahar, yaz ve son bahar dönemlerinde çiçek açar. Kapalı ve makul sıcaklığın bulunmuş olduğu mekânlarda çiçeklerini kış aylarında da koruyabilir. Görsel açıdan beğeni toplayan çiçeklerini sergileyip gün ışığından da yararlanmak istediği için cam önlerinde durabilir. Bu durum, camgüzelinin ismi ile hayat tarzının örtüşmesinde de etkili olmuştur.

Cam Güzeli Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Camgüzeli çiçeği yetiştirirken ilk önce dikkat edilmesi gereksinim duyulan hususlar dengeli ısı ve sulama sağlanmasıdır. Menşei şeklinde de Hindistan gibi tropikal bölgelerden geliyor olması ortam sıcaklığı mevzusuna ilaveten ehemmiyet verilmesi icap ettiğini gösterir.

Bunun yanısıra gün ışığı bir alan da ısı kadar cam çiçeği üstünde etkili bir husustur. Sulama prosedürü için ise mevsimsel koşullar göz önünde bulundurulmalıdır. Örneğin ilkbahardan itibaren 2-3 günde bir su verilebilecekken Eylül sonrası havaların daha serin olduğu dönemde sulama 4-5 günde bir olarak yapılabilir.

Bu vaziyet hava sıcaklıklarının düşmesinin bitkinin su ihtiyacını azaltmasından kaynaklanmaktadır. Gübreleme noktasında hem dallarının güçlenmesi hem de çiçek açmasını teşvik için gelişim devri içinde sıvı gıda takviyesi yapılabilir.

Cam Güzeli Çiçeği Tohumu ve Çoğaltılması

Camgüzeli çiçek tohumları Nisan ayı sonu ya da mayıs ayı başlangıcı itibariyle hava ısınmaya başladığında toprakla buluşturulabilir. Ekim işleminde tohumların toprağın gayet fazla dibine yerleştirilmesi filizlenmeyi zorlaştırabileceği unutulmamalıdır. Toprakla buluşturulan tohumların çimlenmesi Ekimden 10-15 gün sonrasında başlar.

Eğer havalar tohum çimlenmesi için kafi sıcaklıkta değilse mevzubahis işlemler ev içinde yapılmalıdır ve ısı makul koşullarda olmalıdır. Yeni camgüzeli yetiştirme için çelikten çoğaltma da mümkündür. Çiçeğin makul bir dalı ana gövdeden alınıp nemli bir toprağa yerleştirildiğinde köklenme başlar.

Bunun için Eylül ayı tercih edilmesinde yarar vardır. Diğer çoğaltma ise kökten ayırma yöntemidir. Bu teknikte erişkin durumdaki çiçek saksı değişimi yapılırken kökünden ayrılır ve değişik bir yere dikim sağlanır.

İlginizi Çekebilir;  Zeze Çiçeği Bakımı (Zamioculcas zamiifolia)

Cam Güzeli Nerelerde Yetişir?

İklim ve ortam koşulları sağlandığında rahatlıkla filizlenip büyüyebilen camgüzeli çiçeği için evler, balkonlar ve bahçeler makul ortamlardır. Ancak sıcaklığın ve gün ışığı ortamın yeteri ölçüde sağlanamadığında bitkinizde çiçek dökümü başta olmak suretiyle yaprak dökümü ve solma hali yaşanabilir. Budama prosedürü bitkinin gereksinim durumuna göre değişik zaman gerçekleştirilebilir.

Solan çiçeklerin koparılması da bitkinin enerjisini toplamasına ve yeni çiçeklerin açmasına zemin hazırlar. Evler de cam önlerinde bakılan bu çiçekler yazın sıcak dönemlerde aleni balkonlara ya da bahçelere alınabilir. Saksıların büyüklüğü, gıda takviyesi, bitkinin türü, sulama aralıklarına ve sıcaklığa dikkat edilmesi camgüzelinin ömrünü etkileyebileceği gibi daha kuvvetli ve uzun dalları bulunmasına da destek olur.

Cam Güzeli Çiçeği Hediye

Camgüzeli çiçeği de öteki çoğu nebat gibi armağan olarak verilebilir. Dolgun, yeşil tonlarında yaprakları ve değişik renklere haiz çiçekleri ile ilgi cazibeli yapıda bir çiçektir. Hediye için gerek kendi yönteminizi kullanarak yetiştirdiğiniz gerek satın aldığınız bir camgüzeli çiçeği tercih edilebilir. Diğer yandan muhtelif çevrimiçi kanallar kullanılarak değişik manzara ve tasarımlara haiz bir cam güzeli sipariş edilebilir.

Siparişinizi siz kendiniz armağan olarak sunabileceğiniz gibi şirket yetkilileri tarafınca da teslim edilebilir. Vereceğiniz her sipariş özenle hazırlanarak özen ile teslim edilecek adrese ulaştırılır ve teslim edilir.

Yoruma kapalı.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş