Çiçekler hakkında aradığın tüm bilgiler

Fittonia Bakımı

 

Fittonia Bakımı, Rengarenk yaprakları ince beyaz çizgileri ile teraryum ve masaüstü aranjmanlarınızı süsleyen Fitonya, Peru’nun yağmur ormanlarından Dünyaya yayılmıştır. İngilizce ismi Nerve Plant (sinir bitkisi) olsa da bilinen Türkçe bir isimle ben karşılaşmadım.

Fitonya bakımı çok kolay olmasa da birkaç denemeden sonra aranızda bir bağ oluşacak ve eskisi kadar zorlanmayacaksınız. Özellikle teraryum sevenler için aranılan kan diyebilirim. Mükemmel renklere sahip bu küçük bitki adeta teraryum fanusları için yaratılmış. Suya ihtiyaç duyarsa bunu hemen fark edersiniz, yapraklarını tamamen sarkıtır ve sizden su ister. Teraryum içinde kullanıyorsanız suyu sprey olarak vermeniz yeterli olur. Yaprakları eskisi kadar parlak ve renkli değilse yeterince ışık alamıyor demektir.

fittonia bakimi
fittonia bakimi

Fittonia Bakımı

  1. Fittonia Isı ve Işık isteği

Fitonyalar renkleriyle ön plana çıkan çiçeklerdir. Yeterince ışık alamazlarsa renkleri giderek soluklaşır ve yeşile dönmeye başlar. Fakat direk güneş ışığı da yakıcı olabilir. Kısa süreli bitkilerinizi güneş alacağı bir balkon yada cam önüne koyabilirsiniz. 17-27 ºC sıcaklık yeterli olacaktır.

  1. Fittonia Toprak isteği ve Gübreleme

Yüksek nemi seven bu bitkiler, toprak yüzeyi sürekli ıslak kaldığında çürüme yapabilir. Onun için nemli kalacak fakat çamur olamayacak bir toprak karışımı hazırlamanız gerekir. Cocopeat iyi bir nem tutucudur, kum ve pomza ile karıştırılırsa ideal toprak karışımı hazırlanmış olur. Standart bahçe toprağı kullanacaksanız saksı üst kısmına biraz yosun ekleyebilirsiniz. 2-3 haftada bir dengeli gübre verilirse yaprak renkleri daha parlak ve gösterişli, yaprak üzerindeki çizgiler daha belirgin olacaktır.

  1. Fittonia Sulama

Fitonya nemi seviyor diye sakın aşırı sulama yapmayın. Daha önce dediğim gibi, bitki susuz kalırsa yaprakları aşağıya doru eğilecektir. Özellikle fanus içinde yetiştirdiğiniz çiçekler için sadece fısfıs yapmanız bile yeterli olacaktır. Toprak yeterince kurumadan su vermenize gerek yoktur. Kök boğazında kahverengi siyah çürüme ve lekelenme oluyorsa fazla su veriyorsunuz demektir.

  1. Fittonia Saksı değişimi

Fittonia saksı değişimi gerektirmeyen bir çiçektir. Ancak toprak yapısı bozulur ve kökler saksı yüzeyinde görülmeye başlarsa toprak ekleyebilirsiniz. Çiçeğinizi küçük bir saksıda yetiştirdiyseniz yada bitkiniz aşırı büyüdüyse saksının deliklerinden kökleri çıkamaya başlayacaktır. Böyle durumlarda çiçeğinizi bir büyük boy saksı ile değiştirebilirsiniz.

  1. Fittonia Çoğaltma (üretim)

Tohumdan ve çelik ile üretim yapabilirsiniz. Evde baktığınız sağlıklı fitonyaların uç kısımlarında yapraklı çelik alarak suda ve saksıda köklendirebilirsiniz. Çelik hazırlarken en uç 1-2 yaprağı kesmeyin ve toprak altında yada suda kalacak kısımda en az 1 göz olmasına dikkat edin. 2 hafta içinde kökler oluşmaya başlar, suda köklendirme yapıyorsanız 4-6 hafta geçmeden toprağa dikim yapmayın. Toprakta köklendirecekseniz perlit cocopeat karışımı kullanabilirsiniz. NAA veya IBA hormonu kullanarak daha kısa sürede daha fazla bitki köklendirebilirsiniz. Çelikleri direk güneş ışığından korumayı unutmayın.

İlginizi Çekebilir;  Antoryum Çiçeği Bakımı ve Çoğaltılması

Fittonia genellikle Hypoestes ile karıştırılır ve aynı isimde satışı yapılır. İkisi farklı çiçeklerdir. Fittonia yapraklarının damarları zemin renginden farklı, çok belirgin ve devam eden çizgiler şeklindedir. Hypoestes ise lekeli bir görünme sahiptir, yaprak damarları silik ve zemin rengine yakın tonlardadır. Yaprak et kalınlıkları ve dokuları farklıdır.

Anavatanı: Peru, Güney Amerika

Türkçe isimleri: Fitonya, Sinir bitkisi

İngilizce isimleri: Nerve Plant, Mosaic Plant, Net Plant

Latincesi: Fittonia Albivenis

Hayvanlar için zehirli mi ? : Kedi ve köpekler için zehirli değildir.

 

Yoruma kapalı.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş