Çiçekler hakkında aradığın tüm bilgiler

Petunya Çiçeği Bakımı

Petunya çiçeği aslında yazları açar fakat ilkbaharda da çiçek açmaya başlayabilirler ve sıcaklıklar düşene ve donlar gelene kadar sonbaharda çiçek açmaya devam edebilirler. Aşırı yaz sıcağı çiçeklenmeyi geçici olarak durdurabilir. Daha yaşlı petunya türlerinin çiçek açmalarını sağlamak için genelde ölü çiçekleri toplaması gerekir.

Çoğu yeni türün ölü tomurcukları toplaması gerekmez, fakat bunu yapmak tomurcuk verimini en üst düzeye çıkarır. Petunyalar, gelişme mevsimi süresince ilkbahar ve güz da derli toplu sulama ve besleme gerektirir. Bu onları aşırı hava koşullarından korumaya destek olur. Örneğin, saksı bitkilerini korunaklı bir alana yerleştirebilirsiniz.

Bu çiçek Solanaceae familyasından bir bitkidir. İlkbahardan dondurucu soğuğa kadar çiçek açarlar. Bu çiçek Solanaceae familyasından bir bitkidir. İlkbahardan dondurucu soğuğa kadar çiçek açarlar. Birkaç petunya türü bulunduğunu duymuş olabilirsiniz, fakat bu çiçek türü dört türe ayrılabilir. Büyük çiçekli, oldukça çiçekli, ufak çiçekli ve yer örtücü olarak türleri bulunur.

Petunya çiçeği
Petunya çiçeği

Büyük çiçekli petunyalar büyük çiçekler durumunda çiçek açar. Boyutları 5-7 inç ila inç içinde değişmektedir. Bazıları basamak olma özelliğine sahiptir, bu nedenden dolayı nereye asarsanız asın oldukça şık dururlar. Çok çiçekli petunyalar birden fazla çiçek üretir, fakat bu çiçekler daha küçüktür. Bu kompakt çiçekler bir araya toplanır ve çiçek bahçenize olağanüstü bir renk katar.

Öte yandan, floret petunyalar isminden de anlaşılacağı gibi ufak çiçeklerdir. Köşeleri doldurmak için sıklıkla kullanılan çiçeklerden biridir. Çok küçüktür, bu nedenden dolayı öteki çiçeklerle karıştırılmaya oldukça uygundur. Yer kaplayan petunyalar ise genelde boş duvarları süslemek için kullanılır ve adlarını bu kullanımdan alır.

Petunya Çiçeği Nasıl Ekilir?

Petunyalar, petunya filizlerinden ve tohumlarından yetiştirilebilir. Dilerseniz direkt olarak çiçek ve nebat mağazalarından nebat satın alabilirsiniz. Petunyaları tohumdan yetiştiriyorsanız, tohumların çimlenmesinin aşağı yukarı 8 ila 10 hafta sürdüğünü bilmelisiniz. Tohumlar kabın üstüne iyice serpilmelidir.

İlginizi Çekebilir;  Yaprak Güzeli Bakımı

Tohumlar oldukça ufak ve hantal olduğu için filiz dikmek daha kolaydır. Baharın gelmesiyle beraber petunyaların yetişmesi için makul ortamın bulunması gerekiyor. Çiçek tarhında büyürken bitkiler içinde 15-20 santimetre mesafe bırakın. Saksıda yetiştirecekseniz ortasına dikerek aynı saksıda 2-3 adet büyütebilirsiniz.

Petunya çiçeği renkleri
Petunya çiçeği renkleri

Petunyalar ve Işık

Çoğu Petunya çiçeği türü tam güneşi tercih eder. Bu, bir oldukça insanoğlunun günde minimum 6 saat direkt olarak güneş ışığına gereksinim duyduğu anlamına gelir. Bununla birlikte, yaz sıcağında bilhassa kuvvetli öğleden sonra güneşinden uzakta kısmi gölge serinleyebilir ve daha oldukça çiçeklenmeyi teşvik edebilir.

Petunyaların Olması Gereken Ortam

Petunyalar, iyi drenaja haiz hafif, bereketli toprakları tercih eder. Drenajı iyi olduğu sürece bir oldukça toprak tipini tolere eder. Ayrıca hafifçe asitli toprakları tercih ediyor. Birçok senelik çiçekli nebat gibi, petunyalar da oldukça uzun süre kuru kalmayı sevmezler. Çok fazla sulama, uzun saplara ve daha azca çiçeğe niçin olur.

Yağış yağmazsa genelde haftada bir kez yatakları 2-5 santimetre derinliğe kadar suya batırmak yeterlidir. Bununla birlikte, birtakım sprey tohumlar ve saksı bitkileri daha sık ve daha derin sulama gerektirebilir. Toprağın 5 cm’den fazla kurumasına izin vermeyin.

Petunya bakımı
Petunya bakımı

Petunyalar Sıcaklık ve Nem

Petunyalar için en makul ısı gündüzleri 15-24°C, geceleri ise 13-18°C’dir. Ayrıca 4-5 °C’ye kadar sıcaklıkları tolere eder, fakat donma ve donma sıcaklıkları bitkiye zarar verir ve öldürür. Düşük ila orta rutubet bu çiçekler için en iyisidir.

Petunyalara Gübre Verimi

Dikim yaparken petunyanıza dengeli bir gübre verin. Toprağa kompost eklemek de destek olabilir. Daha sonra Temmuz ayından itibaren bitkiler sonbaharda çürümeye başlayana kadar her 2-3 haftada bir sıvı çiçekli nebat gübresi uygulayın. Bazı üreyen türler haftalık gübreleme gerektirebilir. Bu nedenle, nebat bakım talimatlarınızı takip edin.

İlginizi Çekebilir;  Crossandra infundibuliformis bakımı ve özellikleri

Petunya Nasıl Budanır?

Genç petunyaları dikerken sapları kesmek dallanmayı artırabilir ve bitkiyi daha kuvvetli yapabilir. Ne kadar kesileceği bitkiye bağlıdır. Küçük bodur fideleri 2-3 cm’den fazla olmayacak şekilde budayın. Uzun fideler için beden ikiye kesilebilir.

Petunyalar İçin Yaygın ve Zararlı Bitki Hastalıkları

Petunya çiçeği, yaprak bitleri, pire böcekleri, salyangozlar ve salyangozlar gibi gövdeler ve yapraklarla beslenen muhtelif haşereler tarafınca saldırıya uğrayabilir. Genel olarak, bu zararlılar, suyu hortumlayarak bitkiden uzaklaştırılabilir.

Bununla birlikte, salgın şiddetliyse ve çiçeklenmeyi etkiliyorsa, böcek ilaçları kullanılabilir. Petunya çiçeği, bilhassa nemli iklimlerde büyüdüklerinde botrytis gibi mantar rahatsızlıklarına karşı hassastır. Petunyalar sık ​​sık çiçek açar ve bakımı kolaydır, fakat birtakım zamanlar denetim edilmesi gereksinim duyulan birtakım problemler vardır.

Petunyaların Solmasının Sebebi Nedir?

Petunya çiçeklerinin ve yapraklarının solmasının bir oldukça sebebi vardır, fakat genellikle oldukça azca ya da oldukça fazla sudan kaynaklanır. Toprağı deneyin ve nemli değilse petunyayı sulayın. Sulamalar nemliyse ara verin.

Petunya Çiçeklerinin Bakımı Kolay mıdır?

Petunyaların bakımı harbiden oldukça kolay! Düzenli olarak bolca güneş ışığı ve su sağlayın. Petunya çiçeğinin genelde uzun, ince gövdeleri vardır, fakat ölü çiçeklerin derli toplu olarak çıkarılması bu problemi basitçe çözebilir. Bu işe yaramazsa, gövdeleri 5-8 santimetre uzunluğunda budayın, böylelikle tekrar büyüdükçe daha da uzamazlar.

Petunya nasıl bakılır
Petunya nasıl bakılır

Petunyalar Evde Yetiştirilebilir mi?

Petunyalar genelde bolca güneşe ve suya gereksinim duydukları için aleni havada yetiştirilirler fakat aynı koşullar altında iç mekanlarda da yetiştirilebilirler. Güneş alan bir yere koyun ve sulamayı unutmayın. Yıllık olarak, aleni havada olmasından daha uzun yaşayabilir.

En iyi çiçek rengi için, güneş ışığını eşitlemek için birkaç günde bir döndürün. Çoğu iklimde, petunyalar senelik olarak bir mevsim yaşarlar. Bununla birlikte, birtakım daha sıcak iklimlerde, Petunya çiçeği birkaç mevsim yaşayabilir.

İlginizi Çekebilir;  Melisa çiçeği bakımı

Yoruma kapalı.