Çiçekler hakkında aradığın tüm bilgiler

Çim tohumu nasıl ekilir ?

0

Çim tohumu nasıl ekilir? Çim alanlar, bahçenizin estetik açıdan daha güzel ve göz alıcı olmasına yardımcı olur. Koyu yeşil ve sağlıklı çimenler, bahçeye doğal bir güzellik ve dinginlik katar. Yakın zamanda yaşanan pandemi döneminde müstakil evlere ve hobi bahçelerine yönelen insanlar, bahçelerini daha yaşanılabilir duruma getirmek için peyzaj uygulamalarına olan ilgiyi arttırdı.

Çim tohumu nasıl ekilir
Çim tohumu nasıl ekilir

Peyzaj projelerinin olmazsa olmazı çim alanlardır. Çim alanlar, insanların dinlenme, piknik yapma, kitap okuma veya oyun oynama gibi aktiviteler için rahat bir ortam sağlar. Doğal bir zemin üzerinde oturmak veya yürümek, huzurlu bir ortamda vakit geçirmeyi destekler. Ayrıca yaz aylarında yüzeylerdeki sıcaklık artışını engelleyerek serin bir ortam oluşturur. Aynı zamanda, ses yalıtımı sağlar ve çevredeki gürültüyü azaltır.

Parası olanlar yada uğraşmak istemeyenler bahçelerin peyzajını özel firmalara yaptırırken, bahçe işlerini sevenler yada parası olmayanlar çim ekimini kendileri yapmaya çalışıyorlar. Hal böyle olunca da müstakil ev sahiplerinin aklına gelen ilk soru “çim tohumu nasıl ekilir” oluyor. Çim ekimi kolay gibi görünse de doğru teknikler uygulanmazsa istenilen görüntü ortaya çıkmaz. İşte çim tohumu nasıl ekilir adım adım anlatım;

Çim bakımı
Çim bakımı

Çim tohumu nasıl ekilir

Çim tohumu uygun zamanda, uygun sıcaklıkta, uygun zemine, doğru teknikler uygulanarak ekilir. Sıcaklığın fazla yada yetersiz olması çıkış oranını olumsuz etkileyecektir. Aynı şekilde toprak düzgün işlenmez ve tesviyesi yetersiz olursa yine çim ekimi başarız olacaktır. Peki çim nasıl ekilir iste doğru adım ve teknikler;

Çim tohumu ne zaman ekilir

Çim tohumu ekmek için en uygun zaman ilkbaharın erken dönemi veya sonbahardır. Toprak sıcaklıklarının tohumların çimlenmesi için uygun olduğu bu zamanları tercih edin. Yerel ikliminizi kontrol edin ve uygun bir zaman seçin. Gündüz sıcaklığının 20 ila 30 derece arasında olduğu dönemlerde, tohumların çimlenme oranı en yüksek olur.

İlginizi Çekebilir;  Kaktüs Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Toprak hazırlığı

    • Alanı Temizleyin: Çim tohumu ekimi yapılacak alanda herhangi bir enkaz, taş veya mevcut bitki örtüsünü varsa kaldırın.
  • 1 alan temizliği
    1 alan temizliği
    • Toprağı Gevşetin: Bir çapa makinesi veya bel kullanarak toprağı yaklaşık 10-15 cm derinliğinde gevşetin. Bu, tohumların nüfuz etmesine ve kök gelişimine yardımcı olur.
  • 2 toprak işleme
    2 toprak işleme
    • Yüzeyi tesviye edin: Herhangi bir düzensizliği gidermek için yüzeyi düzleştirin. Bir tırmık veya düzleştirici kullanarak toprağı düzleştirin.
3 yüzey tesviyesi
3 yüzey tesviyesi

Toprağı Gübreleyin

Toprağa uygun bir çim gübresi uygulayın. Gübre, toprağın besin değerini artırarak tohumların sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlar. Ürün talimatlarını takip edin ve uygun miktarı uygulayın. Yanmış elenmiş sığır gübresi de kullanılabilir.

4 gübreleme
4 gübreleme

Çim tohumu ekimi

    • Doğru Tohumu Seçin: İkliminize, toprak tipinize ve kullanım amaçlarınıza uygun bir çim tohumu seçin. Satın alırken bu faktörleri göz önünde bulundurun. Her çim tohumu karakteristik özelliklere sahiptir. Basmaya dayanıklı, kuraklığa dayanıklı, gölge çimi vb. özellikleri göz önünde bulundurarak çim tohumunuzu seçin.
5 tohum seçimi
5 tohum seçimi
    • Tohumları Ekin: Tohumları tohum saçma makinesi veya el ile saçarak ekin. Ekstra bir öneri yok ise metrekareye 35-45 gr tohum uygulaması yeterli olur. Ancak ekim hataları vb fireleri göz önünde bulundurarak 50 gr altında kalmamasını tavsiye ederim. Maddi sıkıntı yoksa daha da fazla atılabilir.
6 tohum ekimi
6 tohum ekimi

 

    • Kapak uygulaması: Pek çok kişinin bilmediği can alıcı nokta kapak uygulamasıdır. Çim tohumu nasıl ekilir sorusuna cevap niteliğinde olan bu uygulama yapılmazsa, çim çıkış oranı yarıdam fazla düşer. Çim tohumu ekildikten sonra yanmış elenmiş sığır gübresi ile tohumların üzeri kapatılmalıdır. Bu uygulamaya kapak uygulaması denir.
7 kapak uygulaması
7 kapak uygulaması

 

    • Sıkıştırma: İsmi yöresel olarak değişmekle beraber genelde, yuvak, loğ veya silindir olarak bilinen bir ağırlık ile kapak uygulaması sıkıştırılır. Bu uygulama çim tohumlarının, karıncalar ve böcekler tarafından çekilmesini engellediği gibi yağış veya sulama ile yüzeyden akıp gitmesini de önler.
İlginizi Çekebilir;  Pachystachys lutea (Sarı karides çiçeği)
8 sıkıştırma
8 sıkıştırma

Sulama

    • Can suyu: Yeni ekilen tohumları hafifçe nemlendirin. Bunun için ince bir su püskürtme başlığı kullanın. Toprağın sürekli nemli kalmasını sağlamak önemlidir, ancak aşırı sulamaktan kaçının. Toprak yüzeyi tamamen ıslandığında ilk sulama yeterli olacaktır. Bir kaç saat sonra tekrar sulama yapılmalıdır.
    • Sulama Programı: Tohumların çimlenmesi için düzenli ve yeterli sulama sağlayın. İlk haftalarda günde birkaç kez hafifçe sulama yapabilirsiniz. Daha sonra, suyu daha az sıklıkla ve daha fazla miktarda uygulayarak sulama sıklığını azaltabilirsiniz.
9 sulama
9 sulama

Çimlenme ve Bakım

    • İlk Filizlenmeler: Tohumların çimlenmesi genellikle 1-2 hafta sürebilir. Bu süre boyunca toprak sürekli nemli tutulmalıdır.
Çimlenme
Çimlenme
    • İlk Biçim: Çimlerin 7.5-10 cm yüksekliğe ulaşması durumunda ilk biçimi yapabilirsiniz. Burda bilmeniz gereken önemli bir ipucu daha var. İlk biçim öncesi yukarıda bahsettiğimiz silindir yada yuvak çekme işlemini tekrarlamanız gerekmektedir. Böylece yeni çıkan çimler biçim sırasında zarar görmeyecektir.
ilk biçim
ilk biçim

 

    • Düzenli Bakım: Sulama, gübreleme ve düzenli biçim gibi çim bakımı işlemlerini devam ettirin. Çimlerin sağlıklı ve düzgün bir şekilde büyümesini sağlamak için düzenli bakım önemlidir.

Makalemizin bu kısmına kadar çim tohumu nasıl ekilir sizlere detaylı şekilde anlattık. Fakat başarılı bir çim ekimi yapmış olmanız ömür boyu sağlıklı çimlere sahip olacağınız anlamına gelmez. Tıpkı diğer bitkilerde olduğu gibi çim ekimi sonrasında çim bakımı devam ettirilmelidr. Doğru sulama, gübreleme, biçim ve havalandırma yöntemleri çim alanınızın sağlıklı kalmasına destek olacaktır.

Çim ekimi hakkında sıkça sorulan sorular

Çim ne zaman ekilir?

En uygun zaman genellikle ilkbaharın erken dönemi veya sonbahardır. Toprak sıcaklıklarının optimal olduğu bu mevsimlerde çim tohumları daha iyi çimlenir.

Çim ekimi için nasıl bir tohum seçmeliyim?

İkliminize, toprak tipinize ve kullanım amacınıza uygun bir çim tohumu seçmelisiniz. Yüksek trafikli alanlar için dayanıklı çim tohumları tercih edilebilir. Satın alırken etiketlerdeki bilgilere dikkat etmek önemlidir.

İlginizi Çekebilir;  Hızlı Büyüyen İç Mekan Bitkileri

Çim tohumları ekildikten sonra nasıl sulamalıyım?

Çim tohumları ekildikten sonra toprağı hafifçe nemlendirmeniz gerekmektedir. Toprağın sürekli nemli kalması önemlidir, bu nedenle düzenli sulama yapmalısınız. Sıklık ve miktarı tohumların çimlenme gereksinimlerine göre ayarlayın.

Çim kaç günde çıkar ?

Toprak sıcaklığı 20 derece ve hava sıcaklığı 25 derece civarında olduğu zaman çim ekilirse, 7 günde çıkar. Bu koşullar artar veya azalırsa süre uzayacaktır.

Ara ekim nedir ?

Daha önce ekimi yapılmış fakat istenilen sıklıkta çim çıkmamış ise veya yaşlanan çim içinde yabancı otlar ve hastalıklar sebebi ile boşluklar oluşmuş ise bu boşlukları kapatmak için yapılan ekime ara ekim denir.

Çim tohumu nasıl ekilir kaynakça : https://lawnassociation.org.uk/online-lawn-care-course-lawn-association/

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş